Варна обяви война на чайките и гларусите

  • 10 юни 2016 13:41

  • 3598
  • 5
Варна обяви война на чайките и гларусите
© Булфото

Борба срещу замърсяването на градската инфраструктура от птиците поведоха във Варна. Уличните лампи в града бяха оборудвани с метални шипове. Поставянето им обаче раздели мненията на хората.

Чайките и гларусите са неизменна част от атмосферата на Варна. Но и проблем заради замърсяването, което оставят след себе си.

От общината решиха да се справят, след като новите лампи станаха отблъскваща гледка само за няколко месеца. Металните шипове върху тях обаче за някои са крайна мярка.

„В шок съм. Е, как ще сложат метални шипове върху лампите? Един вид да убият животните, така ли? Не мога да си го обясня да има шипове върху лампите", категоричен е Никола Николов.

Петър Стойков обясни пред бТВ, че въпросните шипове не са остри и служат само да покажат на птиците, че там не се каца.

Мнението на орнитолозите е, че металните шипове са опасни за птиците. За това практиката по света била да се слагат силиконови. Ивайло Иванов от Дружество за защита на птиците заяви, че това е традиционен балкански подход - на зиданата ограда да си наредим отгоре счупени стъкла. Показва отдалеч, че не трябва, но в случай, че някой реши, да пострада възможно най-сериозно.

Тихомир Димов, началник на отдел „Общинска инфраструктура”, оправда подхода с това, че е заимстван от други градове - основно в Австралия, в САЩ.

В опит да ограничат безобразията на пернатите от общината поставиха и закрити кошчета, в които те не могат да бъркат и да разхвърлят боклука. Нерешен проблем остават следите по паважа. Засега никой не го чисти. Или поне не редовно.

Десислава Станева
3598 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Хриси

2020.07.30 | 13:18

5
Чайка и гларус се различава малко по външен вид.Чайката е по дребна и малко с по–различна украска,почти незабележимо.
Ванина

2020.07.30 | 13:15

4
Такива шипове видях в Испания,също поставени върху лампите и никой не роптае,няма спасение иначе.Гларусите и чайките да си ходят в морето за риба,а не да ни крадат от храната.

2016.06.21 | 16:16

1
Чайка и гларус нали е едно и също!Тъпаци!

2016.06.21 | 16:17

3
Тъпака май си ти.

2016.06.21 | 16:16

2
Не. Не е. Чети книжки и ще видиш разликата.

Добави коментар

Водещи новини