Агресията сред децата - знак за ценностната криза в обществото

  • 29 ноември 2011 08:50

  • 2340
  • 3
Агресията сред децата - знак за ценностната криза в обществото
©

Насилие сред децата е имало и преди, но сега е много по-жестоко и ярко проявено. Имаме нужда от изследване на едно ново явление – появата на уличните банди и непровокираната младежка агресия.

Това заяви психологът Христо Монов в интервю за бТВ, коментирайки случая с пребитото в 35-о училище в столицата момче, което впоследствие загуби единия си бъбрек.

Според Монов учебното заведение не е подценило случая и евентуалните други случаи на насилие между учениците, а се оказало неподготвено да реагира на едно ново явление като появата на толкова агресивност сред младите хора.

Адвокат Снежина Спасова, която е и майка на единадесетокласничка от 35-о СОУ заяви, че психологът на училището е знаел за проявяващото се насилие и е подал няколко сигнала за напрежението сред децата. На проблема обаче не е било обърнато достатъчно внимание и той е подал оставка.

„Децата много харесваха психолога и му имаха доверие, надяват се той да се върне”, сподели Спасова.

„Този цивилизационен модел, който ние асоциираме със Западния свят, е в дълбока ценностна криза. Колкото и странно да звучи ние сме лишени сме от родителски инстинкт, така че да възпитаваме децата си в една стойностна морална система”, заяви от своя страна Монов, опитвайки се да даде мнение за причината, провокирала агресията сред младежите.


„Не може на един инспектор, работещ с агресивни деца, да се падат по 150-200 случая. Трябват повече и подготвени хора за решаването на тези проблеми”, каза още Монов.

Той предложи още създаването на Институт за детето, който да обобщава процесите сред младите хора и да ги анализира. Сред другите мерки са санкции за децата, упражнили насилие над други хора, както и за родителите им.

„Нужно е и да се спортува – спортът развива характера и учи децата на колективизъм, да не бъде аутсайдери”, смята още Монов.

Той допълни още, че от бюджета за 2012 година не личи децата да са приоритет на държавата.

Десислава Станева
2340 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
неоптимист

2011.11.29 | 13:09

3
Обществото ни отдавна е в ценностна криза , просто тя вече е с такива размери, че засяга и децата! А вероятно следващият етап ще е гражданска война , или най малко размирици , предизвикани по какъвто и да е повод!
пергицхин

2011.11.29 | 11:06

2
е и баьти изверга
Anonimen

2011.11.29 | 11:05

1
НА ТОЯ СМЕШНИК ЩЕ МУ ПРЪСНА ГЪЗЕЦА АКО ГО ВИДЯ НА УЛИЦАТА...

Добави коментар

Водещи новини