Президентът: България е водещ регионален играч на Балканите

  • 26 май 2016 17:15

  • 1575
  • 4
Президентът: България е водещ регионален играч на Балканите
©

България е водещ регионален играч на Балканите и прави всичко възможно да помогне на съседите си по пътя им към интеграцията в Европейския съюз. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното по време на работна среща с европейския комисар за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете, който е на посещение в България.

По време на срещата президентът подчерта, че България ще продължи да работи за енергийна диверсификация, либерализация и за свързването на енергийните пазари на държавите в региона.

„Намираме се в изключително важен регион, но ни липсва достатъчно добър и свързан енергиен пазар. Трябва да предприемем решителни стъпки за създаване на енергийна мрежа с нормални пазарни условия и за преодоляването на фрагментираността в сектора в ЕС“, заяви президентът.

Либерализацията в енергетиката се превърна в приоритет за България и вече е процес, по който осъществяваме напредък, категоричен беше Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

„България е надежден партньор на Европейската комисия в сферата на енергетиката, има ключово географско местоположение и в бъдеще ще има решаваща роля за свързаността на енергийните мрежи“, заяви комисар Мигел Ариас Канете и добави, че ЕК има готовност да подпомогне модернизацията, транформацията и прозрачността на енергийния сектор у нас и в региона.

„Европейските държави имат желание да си сътрудничат, а европейските граждани искат да имат сигурност на доставките и справедливи цени за енергия“, заяви още президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Държавният глава беше категоричен, че липсата на конкурентни цени в енергийния сектор е основна пречка пред преодоляването на неравенствата в Европейския съюз и повишаването на жизнения стандарт на държавите в региона.

Президентът Плевнелиев и комисар Канете обмениха мнения и по въпроси от международния дневен ред. Държавният глава посочи, че България е отговорен и прогнозируем партньор, който отстоява европейските ценности и допринася за формирането на европейския дневен ред.

„България твърдо стои зад европейската идея. Няма да се поддадем на популизма и национализма и няма да бъдем подведени от краткосрочни интереси“, категоричен беше Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, като посочи и приноса на страната ни в общите усилия за справяне с бежанската криза и за защитата на външната граница на Европейския съюз.
 

Росица Валентинова
1575 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Гогт

2016.05.27 | 10:06

4
А да си ходиш вече!!!!!!!
хахахахахха

2016.05.27 | 10:06

3
каза водещия послушник
4OKO

2016.05.27 | 10:06

2
ПЛЕВЕЛА ПАК СЕ Е НАПУШИЛ

2016.05.27 | 10:06

1
Така ли? Румъния: по-богата от БГ, Гърция: по-богата от БГ, Турция: много по-богата от БГ.

Добави коментар

Водещи новини