Проверяват заеми на фирми на Христо Ковачки от Общинска банка

  • 24 ноември 2011 21:10

  • 1817
  • 0
Проверяват заеми на фирми на Христо Ковачки от Общинска банка
©

Проверка на разпоредителни сделки и кредити, отпускани на свързани лица, ще е част от финансовата инспекция на Общинска банка, която трябва да направи новият надзорен съвет.

Това съобщи общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, пише "24 часа".

“Списъкът на сделките е дълъг. Не мога да кажа точен брой, но включва и такива със свързани лица с бизнесмена Христо Ковачки, чиито фирми доскоро контролираха банката”, обясни Алексиев.

Ревизията, която ще стартира по искане на СОС, ще обхване периода 2010-2011 г. и ще завърши с правен анализ. Новият надзорен съвет е провел първото си заседание в понеделник и е избрал за председател Стефан Ненов, работил в “Прайсуотърхаус Купърс”. Зам.-шеф пък е изпълнителната директорка на Пощенска банка Петя Димитрова, а за член Спас Димитров. Те ще се представят във вторник пред съветниците от финансовата комисия.

Очаква се БНБ да одобри предложените за членове на управителния съвет - бившия шеф на Българска банка за развитие Сашо Чакалски, който е номиниран и за изпълнителен директор, ексшефа на Пощенска банка Борислав Моянов и директорката на клон на ОББ Иванка Попова, уточни Алексиев.

С решение на СОС той оглави анкетната комисия, която трябва да провери как е променен уставът на банката през 1997 г. Комисията беше създадена по предложение на ген. Атанас Атанасовген. Атанас АтанасовАтанас Петров Атанасов е роден на 17 май 1959 година в с. Батин, България. О. з. ген. Атанас Петров от ДСБ и в нея влизат 7 съветници от всички партии.

“Резултатите ще са готови след 2 месеца. Трябва да установим дали тогавашният кмет Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра и председателят на СОС Антоан Николов са действали законосъобразно като представители на общината в общото събрание”, обясни Алексиев. Според него обаче вероятно ще се окаже, че те са действали законно, защото тогавашната наредба не е изисквала изричен мандат от СОС.

София си върна банката преди десетина дни, след като БНБ лиши служебно от право на глас в общото събрание фирми, близки до Христо Ковачки. Те притежаваха 27% от акциите, но години блокираха общината, макар да е мажоритарен собственик.

Десислава Станева
1817 0

Свързани новини

Свързани галерии

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини