Схема с подставени лица държи в шах Общинска банка

  • 20 септември 2011 06:29

  • 2671
  • 1
Схема с подставени лица държи в шах Общинска банка
©

От около година насам фирмите, свързани с Христо Ковачки, се прехвърлят на офшорни компании.

Акцията започна веднага след като през март т.г. съдът осъди бизнесмена за укриване на данъци. Тогава бисерите в империята на Ковачки - мини "Черно море", "Балкан 2000", "Топлофикация Бургас", "Топлофикация Плевен", "Топлофикация Сливен", ТЕЦ "Брикел", "Атоменергопроект", поискаха от Комисията за защита на конкуренцията разрешение да бъдат придобити от компании, регистрирани на Сейшелите. Разрешение им беше дадено през май и юни 2011 г. Така енергийният бизнес на Ковачки мина в ръцете на островните дружества "Корнворт", "Уорсфорд", "Севар" и "Хестън Корпорейшън", пише "Стандарт".


Схемата с подставени лица и офшорки работи успешно и в друга инвестиция на бизнесмена - Общинска банка. От десетина години трезорът е заложник на Ковачки, без той да държи официално и една акция в него. На книга собственик на финансовата институция с близо 70 на сто от акциите е Столичната община. В същото време обаче няколко частни фирми държат блокираща квота от малко над 26% от книжата на трезора. Уставът е направен така, че без тези гласове е невъзможно да се гласува каквото и да е. Техни собственици са офшорки или физически лица, но не и Ковачки. Офисът му обаче е в банката. Според системата АПИС "Мина Черно море Бургас", която е акционер в Общинска, е собственост на Милен Влашки и никому неизвестна фирма от Бургас. Друг собственик в банката -"Атоменергостройпрогрес", пък официално се държи от кипърска офшорка и едно физическо лице. Общинска банка бе прилапана през 2001-2002 г., когато общинските фирми "Пътища и съоръжения", "ВиК" и "Софинвест" прехвърлиха зад гърба на столичния парламент своите дялове от банката на четири частни дружества, които впоследствие ги препродадоха на 11 фирми, контролирани от Ковачки.


Оттогава общината няколко пъти се опита да си върне контрола над банката. Последният опит предстои на 14 октомври, когато трябва да се свика общо събрание.


В същото време самият Ковачки стяга куфари за Южна Африка, твърдят хора от обкръжението му. Той вече притежавал там фамилна къща, в която трябвало да се засели в началото на декември. "Това са пълни глупости и измислици на жълтата преса", категорична бе обаче Десислава Филипова, пресаташе на Ковачки. Тя допълни, че той никога не се е увличал и имал скъпи имоти, коли, вили и т.н. Това е човек, чието хоби е работата, а не някакви забавления, каза още Филипова.

Десислава Станева
2671 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
tuyikuyk

2011.12.05 | 09:32

1
Е много работи деба и лайното

Добави коментар

Водещи новини