БНБ атакува Ковачки в Общинска банка

  • 10 ноември 2011 17:42

  • 2920
  • 2
БНБ атакува Ковачки в Общинска банка
©

БНБ подкрепи Столична община в опита да й да си върне контрола върху "Общинска банка" и отне правото на глас на фирмите на бизнесмена Христо Ковачки.

Дружествата на бизнесмена имат миноритарен дял във финансовата институция, но и блокираща квота върху решенията на общото събрание и така спират общината от правото й да участва в управлението на банката.

"Банков надзор" на БНД лиши тези акционери от право на глас за следващите шест месеца ден преди провеждането на поредното общо събрание на собствениците на "Общинска банка" на 11 ноември, на което ще се прави нов опит за промяна на устава на банката и решенията да се вземат с 2/3 от капитала, а не както е сега – с 3/4.

Според ръководителя на "Банков надзор" Румен Стоилов мярката е наложена, защото към настоящия момент има редица обстоятелства, които на практика възпрепятстват Столичната община като основен акционер в "Общинска банка" да упражнява предоставяното й акционерно право.Съгласно текстове от Закона за кредитните институции "Банков надзор" лишава от право на глас в "Общинска банка" акционерите ЗАД "ОЗК-Застраховане", "Интеркомерс груп плюс" ЕООД, "Търговска асоциация" ЕООД, "Мина Станянци" ЕАД и "Атоменергоремонт" АД. Всички те са свързани с осъдения за данъчни измами Христо Ковачки. Ако акциите на тези дружества бъдат прехвърлени, ограниченията върху правото на глас ще се прилагат и спрямо новите им собственици.

От БНБ са съгласни в предложените от общината двама нови членове на Надзорния съвет на мястото на Никифор Вангелов и Димитър Колев - Петя Димитрова и Стефан Ненов. Решението на "Банков надзор" може да се обжалва в 14-дневен срок пред ВАС.

Столичната община притежава 67.51 процента от капитала на "Общинска банка", 18 други общини притежават общо 2.22 процента, а общински фирми и търговски дружества – 30.27 на сто, от които 27.5 процента се падат на фирмите на Ковачки.

Novini.bg
2920 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.04.19 | 14:10

2
Знаете ли за виртуална България?... http://www.erepublik.com/en/referrer/HodjoModjowin

2011.11.10 | 23:46

1
Да дам все :)

Добави коментар

Водещи новини