Журналист: С подобна на "Панамагейт" схема от България изнасяха пари още преди прехода

  • 06 април 2016 18:51

  • 2442
  • 1
Журналист: С подобна на "Панамагейт" схема от България изнасяха пари още преди прехода
©

Разкритите имена не са жертви, на всеки даваме правото да си каже мнението. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ Алексения Димитрова, която е единственият български журналист, част от екипа, който работи по разследването на аферата "Панамските документи".

Различните случаи са различни – за едно име може да има документи, свързани с фирми и трансакции, а за друго – само регистрация, посочи Димитрова.

Тя съобщи, че тази вечер ще се появи следващото българско име, фигуриращо в документите, след като вчера бяха оповестени първите българи в "Панамагейт" - бизнессемейството Николай и Евгения Баневи.

Тя уточни, че от НАП все още не са се свързали с нея, за да поискат данни от разследването.

У нас подобна схема за изнасяне на пари зад граница е имало още преди прехода – създаване на задгранични дружества, каза Алексения Димитрова. По думите й, "червените куфарчета" са мит - именно чрез задграничните дружества са прехвърлени огромни суми в чужбина.

Димитрова разказа, че през прехода чуждестранна фирма е предложила на България да върне изнесените пари срещу 20% от сумата, но наши политици са отказали заради поискания процент.

За мен този аргумент е несъстоятелен. Времето минаваше и парите бяха прехвърляни от една офшорка в друга, докато следите им се изгубиха окончателно, каза още Алексения Димитрова.

Тя изрази увереност, че разследването ще има положителен ефект. Политиците ще се замислят дали да вземат нечестни пари, категорична е Димитрова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2442 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.04.11 | 00:45

1
говори за Бойко,Пастирката и др. подобни но по малко известни

Добави коментар

Водещи новини