България и Швеция засилват сътрудничество в областта на социалните политики

  • 05 февруари 2016 14:51

  • 958
  • 0
България и Швеция засилват сътрудничество в областта на социалните политики
© Булфото/Архив

Министърът на труда и социалната политика Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска и министъра за децата, грижите за възрастните хора и равенството между половете на Швеция Оса Регнер подписаха в петък с Писмо за намерение за сътрудничество в областта на социалните политики.

По данни на шведските власти около 5000 са просяците в скандинавската държава, от които около хиляда са от България, каза Калфин след като подписването на документа. Калфин отбеляза, че трябва да се прави разлика между благотворителност, когато човек проси, понеже няма друга възможност и организирания бизнес, защото това по думите му е незаконна дейност. Тук най-силно влияние може да окаже полицейското сътрудничество, като мерките са много ясни, посочи министър Калфин.

Той добави, че има и хора, които отиват за сезонна работа в Швеция, но предварително не са събрали достатъчно информация в какви условия отиват и изпадат в затруднения. Можем да направим информационна кампания, в която да дадем информация на тези български граждани какво трябва да проверят и какви са рисковете, посочи социалният министър на България, пише БТА.

Оса Регнер също отбеляза, че голяма част от просещите в страната й го правят доброволно, но има и такива, които са част от организирана просия, което се счита като един вид трафик на хора. Важно е да се прилага шведското законодателство към тях еднакво, както и ако те бяха шведи, смята Регнер. Стремежът е да се накажат инициаторите на престъплението, но да не забравяме, че имаме и жертви и трябва да се погрижим за тях, особено децата, отбеляза тя.

По отношение на мигрантите, Оса Регнер посочи, че Швеция е една от държавите, приела най-много бежанци - 160 хиляди. Освен да ги приемем, се опитваме и добре да ги интегрираме в нашето общество и ще се погрижим, за тези, които имат правото да останат, а останалите, ще трябва да се върнат, добави тя.

Подписаното писмо предвижда интензивно взаимодействие между двете страни в пет основни направления - равенство между половете, подобряване на условията на живот на уязвимите групи, подобряване на грижата за възрастните, за децата и за хората с увреждания. Подписана е и Работна програма, която включва конкретни стъпки за изпълнение от двете страни в периода 2016-2017 година.

Последвайте канала на

958 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини