Мини "Марица изток" може да спрат през зимата, предупреждават миньорите

23 юли 2015 19:49

Мини "Марица изток" може да спрат през зимата, предупреждават миньорите
©
1375 1

Заради липса на пари разкривката и ремонтните работи в държавните мини "Марица изток" в Раднево изостават и това може да стане причина откритите рудници да спрат работа през зимата, предупредиха днес от КНСБ. Мините имат да получават за доставени въглища на 4-те топроцентрали в комплекса "Марица изток" над 340 милиона лева, само дългът на двете американски централи към тях е около 260 милиона лева. Това съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който се срещна със синдикални членове, активисти и с ръководството на дружеството, съобщава 24 часа.

За да се нормализира работата в мините, БЕХ търси да осигури заем, с който да се разплати с топлоцентралите в "Марица изток" от името на НЕК, а те - с мините. За да стане това по-бързо, очакванията са парите, които дължи ТЕЦ "AES Гълъбово" - около 22 милиона евро, да бъдат приведени направо от холдинга на мините със съгласието на американската страна

"Нека кажа от Раднево на премиера Бойко Борисов, че ножът не е дървен, а работата е сериозна. Ако до края на месеца мините не получат дължимите им пари, миньорите излизат на протести", каза Пламен Димитров. Още повече, че се очаква през следващата зима американските централи да имат по-високо натоварване и заради това да поискат повече въглища.

Димитров обеща да съдейства пред министъра на енергетиката Теменужка Петкова мини "Марица изток" да бъдат включени в списъка на големите потребители на електричество, които ще ползват преференции в цената - нещо, което по необясними причини не било направено. Той разкритикува промените в закона за енергетиката, според които производителите на ток ще отделят по 5 процента от печалбата си във фонд за енергийнта сигурност и предрече, че това ще бъде променено още в началото на следващата година. КНСБ предложила друга формула за пълненето на този фонд на кабинета, която не била уважена от депутатите.

1375 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
ошфорните милиардери да не забравят

2015.07.29 | 09:07

191418
"братята " хамерикански еврей ще ни източат кръвчицата до края

Добави коментар

Водещи новини