Драстичен ръст на висшистите, които купуват стаж за пенсия

  • 08 юли 2015 06:19

  • 1921
  • 0
Драстичен ръст на висшистите, които купуват стаж за пенсия
©

Недостигащият стаж за пенсия се очертава като все по-сериозно препятствие пред новите пенсионери. Затова хората отново са се втурнали да купуват недостигащите им месеци осигуряване, за да се подсигурят за очакваното увеличаване на изискуемия стаж.

Пенсионната реформа, предложена от правителството, която е представена за обсъждане в парламента в момента, за мъжете ще са необходими 40 години осигуряване, а за жените - 37 години още към 2026 г., като от догодина стажът започва да се увеличава с по два месеца годишно и за двата пола. През тази година жените излизат в пенсия с 35 години стаж, а мъжете - с 38 години стаж. Така след ограничаването на броя на хората, които си купуваха стаж в последните години, през първите три месеца на 2015 г. НОИ отчита сериозен ръст.

Само за една година висшистите и докторантите, които са се възползвали от възможността да купят недостигащ им стаж за времето на обучението си, са се увеличили с близо 70%. За първите три месеца на тази година 1919 българи са си платили минималните осигуровки за част от времето на обучение или за цялото следване. За същия период миналата година са били едва 1132. Част от тях са го направили непосредствено преди пенсионирането, но част от тях са купили стаж предварително, защото са преценили че няма да успеят да съберат необходимите години работа, пише в. "Сега".

Експертите съветват хората да си напазаруват стажа по-рано, тъй като с годините се увеличава минималният осигурителен доход, а с това и цената му. На фона на драстичното увеличаване на висшистите и докторантите, купили си стаж, НОИ отчита намаление на излезлите в пенсия през тази година, които са се възползвали от възможността да си платят накуп до пет години стаж, който не е за обучение. Новите пенсионери, излезли в пенсия благодарение на тази възможност, са 591, а към март м.г. са били 682. Увеличава се обаче времето, което не им е достигало - новите пенсионери тази година са си купили средно по близо 21 месеца, а година по-рано недостигащите месеци са били средно по 20. 

През 2010 г. НОИ отчете рекорд в броя на купилите си стаж, за да се пенсионират - тогава хората, излезли в пенсия по този начин, бяха над 11 400. След това от 2011 г. ГЕРБ затегна условията за пенсиониране и премахна възможността за разсроченото плащане на стажа, заради което се регистрира рязко намаление в броя на купилите стаж пред пенсия. Така от началото на 2011 г. хората, на които не им достигат до 5 г. трудов стаж, могат вече да си ги купят само накуп при пенсионирането. Затова трябва да платят по 74.74 лв. за всеки недостигащ месец - сумата е процентът за фонд пенсии (17.8%) върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се - 420 лв.

За цялата 2014 г. 4893 българи са се пенсионирали благодарение на това, че са си купили стаж - средно по 22.8 месеца. А малко над 6000 са платили осигуровки за времето на обучение. От всички тях в НОИ са постъпили почти 15.7 млн. лв. приходи за вноски.

Мая Йорданова
1921 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини