Възрастовата дискриминация при жените започва на 40 години

  • 20 юли 2015 10:50

  • 2264
  • 0
Възрастовата дискриминация при жените започва на 40 години
© Getty Images/Guliver

Възрастовата дискриминация на пазара на труда вече засяга жените много по-рано - от 40-45-годишна възраст, откогато тя се съчетава и с други стереотипи, като например как изглежда и дали е подходяща за определен вид работа.

Това твърдят от Българския център за джендър изследвания.

„Дискриминацията, съчетана с изискването за стаж и възраст, ще направи не само работата ни, но и живота ни невъзможни", коментира управителят на центъра Геновева Тишева, цитирана от БТА.

„За да не се обезсмисли реформата в пенсионната система, тя трябва да бъде съчетана с мерки за недискриминация, за запазване на работата след определена възраст, за преместване на друга работа, когато е необходимо, за пълноценно използване на капацитета на работещите жени", каза още Тишева.

Според нея разликата в пенсиите на двата пола се обуславя и ще се обуславя още дълго не от готвените реформи в пенсионната система, а от разликата в заплащането на жените и мъжете, която има структурен характер - зависи от стереотипи по пол, от дискриминация в системите за оценка и заплащане на труда, от сегрегацията на пазара на труда.

От центъра прогнозират, че пенсионната реформа ще „фрустрира" българката при стремежа й да достигне високата летва за възраст и стаж.

„Заради допълнителните грижи за децата и близките и прекъсванията на кариерата на жените, поставянето на тези високи изисквания ще доведе до много сътресения в живота им", смята Тишева.

Константин Тодоров
2264 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини