Възможността за купуване на стаж за пенсия остава

  • 29 януари 2014 11:28

  • 2429
  • 0
Възможността за купуване на стаж за пенсия остава
©

Кандидат-пенсионерите ще могат да си купуват разсрочено осигурителен стаж за пенсия. Това предвижда промяна в Кодекса за социално осигуряване, която предстои да бъде внесена от Коалиция за България, предава "Дарик".

"Възможността за разсроченото купуване на недостигащ стаж беше премахната по времето на ГЕРБ през 2010 г. Става въпрос за сума, която, когато се събере накуп, става непосилна за много хора", аргументира идеята пред "Преса" заместник-шефът на парламентарната социална комисия Георги Гьоков.

Според действащата разпоредба сега човек може да си купи до пет години стаж, но трябва да внесе парите наведнъж по банков път. Вноската е 17,8% върху минималния доход за самоосигуряващите се от 420 лв. Това прави 74,76 лв. на месец, или 997,12 лв. на година.

Най-често хората си плащат за висшето образование. То излиза 4485,60 лв.

Обмисля се да бъде върнато старото положение, което предвижда разсрочено плащане до пет или осем години, ако недостигащият стаж е съответно до три или до пет години.

Досега вноските се правеха по банков път или с ежемесечни удръжки от пенсията. За по-младите се обмисля даване на възможност осигурителните вноски за петте години стаж да се удържат от заплатата.

По данните на НОИ за първото деветмесечие на 2013 г. 2167 души са си купили стаж и са внесли 7,774 млн. лв.

Мая Йорданова
2429 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини