Първото слонче в София умира от хляб с карфици

  • 12 август 2014 09:02

  • 5179
  • 5
Първото слонче в София умира от хляб с карфици
©

Извращенията с животни съвсем не започват с разстрела на ловешкия ягуар Алонсо и за жалост няма и да свършат с него.

През далечната 1969 година в софийската зоологическа градина се ражда първото у нас слонче. Полът му е женски и го кръщават на името на столицата - София. Слончето и майка му са представени по манифестации като най-голямата атракция на столицата, докато един ден, когато София е вече на шест месеца, неизвестно гаменче й дава парче хляб със забити в него карфици (според някои от очевидците това са били малки пирони - бел. авт.). Слончето умира в агония. След тази случка се забранява извеждането на животните от зоопарка.

"Всичко е въпрос на възпитание и отношение към животните. Това, което го има тук, не съм го виждал никъде по света. Спокойно мога да кажа, че в столичния зоопарк нямаме клетка, която да не е атакувана от посетители. Редовно се случва родители да прехвърлят децата си, най-вече в клетките на маймуните. Всеки ден посетители прескачат клетки и ограждения", обясни д-р Иван Иванов, шеф на столичната зоологическа градина, пише в. "България днес".

Той си спомни, че в самото начало на неговата кариера като директор на зооградината неизвестни отровили хипопотама също с хляб, само че напоен с натриева основа.

Преди няколко години там имали и друга фрапираща случка, която за малко не завършила фатално, този път за пиян посетител.

Късно вечерта подпийнал мъж се хванал на бас, че ще пребори мечката в зоопарка, и влязъл при звяра да търси разплата, въоръжен с бутилка водка. Добре, че само преди 5-10 минути работниците вече били прибрали мечката да нощува на закрито. Дошла полиция и закарала побойника в изтрезвителя.

Типична гледка в зоопарковете са малчуганите, които хвърлят ябълки и солети на животните, за да им се "радват", докато ги изядат. Това се случва, въпреки че до клетките на повечето обитатели има табели с надпис "Не хранете животните!"

"Имахме една маймунка, мангабе, на име Ади, която беше диабетик вследствие на бонбоните, които ежедневно й даваха децата. Дори й бяхме сложили табела, на която пишеше, че я поддържаме на инсулин, но и това не помогна. Всеки ден работниците измитаха по две лопати дъвки и всякакви други лакомства точно от нейната клетка", спомни си още д-р Иванов.

Често се случвало да гонят посетители, които влизали при маймуните със запалени цигари, които поднасяли към устата им, за да видят какво ще направят.

В зооградината изобилстват сигнално оцветени табели с рисунки и предупреждения. Някои са написани в шеговита форма, за да привличат повече вниманието на посетителите. Въпреки това за навика на българина да хвърля всевъзможни боклуци на животните няма лек.

"Посетителят е на мнение, че щом си е платил, може да прави каквото си поиска!", обяснява докторът.

"Написали сме десетки докладни и жалби. Имаме дори и заведени следствия, но винаги се стига до задънена улица поради липсата на доказателства или се завежда дело срещу неизвестен извършител", уточни още той.

От скоро зоохитът в столичната градина са свободно разхождащите се между алеите пауни, египетски гъски, пекински патици, турски патици и белочели гъски. Директорът на зоопарка казва, че няма посегателства върху тях. Свободно бяха пуснати и зайчета в територията, оградена с ниска мрежа - за да не се изгубят.

За отношението на чужденците към животните д-р Иванов разказа: "Изключително културни са, говорят съвсем тихо, за да не притесняват животните, а не като нашите да викат и крещят възможно най-силно".

Директорът си спомни за единствен случай, в който чужденци от близка до нас държава хвърлили двулитрова бутилка от "кока-кола" в клетката на слоницата Артайда. Дошла полиция и ги отвела.

Аналогична случка с избягалия ягуар Алонсо имали и в столичната зооградина, също с толкова опасен обитател - бизоните. "Може би беше преди 7-8 години, когато в лютата зима замръзна ровът на бизоните. Те избягаха, но ние лесно се справихме с положението. Примамихме ги с ябълки  и те бързо се върнаха", спомни си д-р Иванов.

Борислава Борисова
5179 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Виктория

2022.01.07 | 23:11

5
Тези хора не са хора! Заслужават да горят в ада!

2014.09.08 | 20:36

4
Аз пък гледах една пъцулана дразнеща тигъра с малкото си момче, и когато тигърът естествено изръмжа предупредително, тази му кресна с размахан юмрук, сопна му се и му се изсмя самодоволно:) Грозна гледка, замислих се ако го беше срещнала в природата лице в лице колко ли самодоволна щеше да е усмивката и :) акъл
1111

2014.09.08 | 20:32

3
Аман от простак, който си е платил.
Борнео

2014.08.18 | 09:24

1
Били сме долни комунистически поданици.Сега сме почти..........................същите.
BrutaLife

2014.09.08 | 20:32

2
няма значение от религията или политическата точка,просто булгаристанците никога не поемат отговорност за постъпките си и винаги някой друг им е виновин.

Добави коментар

Водещи новини