Цената на табелите за колите пада най-малко с 25 лв.

  • 18 декември 2013 07:17

  • 3337
  • 4
Цената на табелите за колите пада най-малко с 25 лв.
©

Цената на регистрационните табели на автомобилите трябва да падне най-малко с 25 - 30 лв. Сега хората плащат по 75 лв. при узаконяване на нова кола, пише в. Труд.

Това обяви Георги Георгиев, шеф на консорциум J. L. M. sistems - Erih Utsch, който спечели търга на МВР за изработване на табелите за колите. В сградата на полицията бяха отворени ценовите оферти за направата на номерата. Комисията допусна до този етап само две фирми - консорциума и "БМВ" ЕООД, която в момента прави номерата и е 100% собственост на вътрешното ведомство. Дадената цена от J. L. M. sistems - Erih Utsch за една автомобилна табела е 4,97 лв. без ДДС. Полицейската фирма оферира 5,48 лв. без ДДС за един номер. "Когато ни бъде връчено решението и официалното класиране от комисията, ще решим дали да обжалваме", казаха за "Труд" представителите на "БМВ" ЕООД.

На първият етап на конкурса бяха допуснати още словенската KIG d.d. и консорциумът "Български регистрационни табели" (БРТ). Представители на словенците не присъстваха на отварянето на ценовите оферти, а Румен Михайлов, представител на БРТ, беше учуден, че е дисквалифициран. Той очаква комисията да посочи причините за това. На 4 октомври МВР обяви обществена поръчка, с която покани всички фирми от Европейския съюз да участват в конкурс за изработване на 1 130 200 регистрационни табели за автомобили, ремаркета, мотоциклети, мотопеди и транзитни номера. Стойността на поръчката е 10 млн. лв. без ДДС. Това прави по 8,50 лв. на табела. Фирмата, която спечелили конкурса, ще изпълни поръчката за 6 688 596 лв. Фирмата на МВР беше дала крайна цена с ДДС на стойност 7 377 149 лв.

Преди месец стана ясно, че между МВР и "БМВ" е имало договор, в който цената на една табела за производителя е била 13 лв. Разликата от 43 лв. се е прибирала в бюджета на "БМВ", а печалбата на фирмата се връщала счетоводно в министерството под формата на дарения. Така на практика всеки гражданин, който регистрира автомобил в КАТ, плаща своеобразен данък "МВР". Договорът на "БМВ" с МВР изтича на 18 февруари 2014 г. В новата ситуация крайната цена на табелите, поставянето и слагане на информационен болт в КАТ ще бъде определена от вътрешния министър. Започваме да внасяме машините от Германия и да се готвим да стартираме процеса, каза Георгиев. Erih Utsch прави номера за коли в над 50 страни в света. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3337 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.04.07 | 08:29

4
Тoва правителство ни Е*ба майката :Х Изкърти ни от данъци, смени на регистрационни номера... талони и те подобни с цел попълване хазната, крадене на пари и какво ли още не. Българи, честито! Вие си го избрахте.

2013.12.18 | 14:23

3
Това е добрата новина. А лошата е, че за пореден път ще се наложи да сменяме номерата. После иде ред на книжките. После като дойде някой друг простак да управлява целият цикъл ще се повтори.
Джемо

2013.12.18 | 14:23

2
С ''ЕКО ТАКСАТА'' КВО ПРАВИМЕ?ЧЕ НЯКОИ ХОРА ПРИБИРАТ МНОГО ПАРИ В ДЖОБА СИ.ЗА ТОВА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ ТАЗИ СКАПАНА ДЪРЖАВА.ВСЕ ГЛЕДАТЕ ДА ПРЕКАРАТЕ БЕДНИЯ НАРОД.
Джони от Радомир

2013.12.18 | 14:23

1
Господи боже! Май пак ще сменяме номерата на колите.

Добави коментар

Водещи новини