Единственото, което научаваме от историята, е, че нищо не научаваме от историята

  • 10 юни 2024 16:45

  • 1607
  • 0
Единственото, което научаваме от историята, е, че нищо не научаваме от историята
© Getty Images/Novini.bg

„Единственото, което научаваме от историята, е, че
нищо не научаваме от историята   сме кръгли идиоти“.

Хегел    Историята  

 

В четвъртък си говорихме за опит за прокарване на хитлеристка пропаганда в САЩ през 1940 г. – от действащ сенатор. 

Ще продължим темата, защото в България се случват някакви все по-странни неща на всеки следващи избори и „алтернативните“ и „наказателните“ вотове ни тласкат към завъртане на 360 градуса и цопване пак в старото блато на явно ненаучените уроци на 20 век. Паралелите може би са полезни. Съмнявам се, но може би…

Малко преди САЩ да влязат във войната (Втората световна), в страната има вълнà от поддръжници на Хитлер и нацистите. След 7 декември 1941 г. (Пърл Харбър) обаче нещата така се стичат, че им свиват сърмите и някои от тях са арестувани, а другите стават по-ниски от тревата (но не изчезват; и днес все още си съществуват; и си преповтарят старите лозунги America first… но това е друга тема).

По-важното е какво се случва ПРЕДИ това и колко щети са нанесени, и колко хора са умрели, заради саботажите. 

Четете внимателно и се опитайте да видите на какво ви напомня в България и на кои „нови“ сили ви мирише. 

В началото на 20 век радиото (както днес Facebook и YouTube) е все още много нова медия и неразработена територия. В Америка има свобода на словото. Отец Чарлз Кауфлин става първата радиозвезда по брой слушатели. Аудиторията му е била многомилионна. Идеалите му – крайнодесни, антисемитски, популистки, симпатизиращи на Хитлер и партията му. И набирал все повече и повече последователи, които започнали да симпатизират на фюрера. 

В четвъртък стана дума за това как действащият тогава сенатор от Минесота Ърнест Лъндийн убеждавал хората, че Америка има много повече общо с Германия, отколкото с партньорите си Англия и Франция. И как трябвало Хитлер да бъде оставен да си върши „политиката“ намира; и че не трябвало да се дава помощ на окупираните държави, защото това продължавало войната. 

Звучи познато, нали?

После станало ясно, че Ърнест Лъндийн е работил с агенти на Хитлер и дори последната му реч е писана от един такъв. 

В неделя избираме кой да е зад волана на държавата

Да се върнем на другия „сътрудник“ – Отец Чарлз Кауфлин, католическият свещеник-нацист. 

Когато през 1929 г. фондовата борса се срива и настава Голямата депресия в САЩ, той използва нещастието на хората, за да ги „надъхва“ към омраза и да ги индоктринира, представяйки се за гласа на „един от тях“. 

През това време започнал да проповядва, че лихварството е основната болест, която трови модерния свят; а най-голямото зло, според проповедите му, били евреите. Това продължило цяло десетилетие. 

Към края на трийсетте години на 20 век Чарлз Кауфлин решил, че от проповеди ще мине на по-сериозни занимания – и започнал да набира малка, частна армия. Направил си пара-военна групировка. Провеждали военни тренировки на членовете. Готвели се за сваляне на правителството. В групировката влизали дори и хора от истинската армия на САЩ (индоктринирани, мразещи евреите и подкрепящи Хитлер), а през това време се снабдявали с оръжие – къде крадено от армията, къде купено легално. 

Когато арестували малка част от тях (това е историята на т.нар. Brooklyn Boys – на водещата снимка), веднага се отрекъл от тях, заявявайки, че арестуваните не са от неговия военизиран „Християнски фронт“, че можело да бъдат от някакъв си християнски фронт, но не и от неговия „Християнски фронт“. 

Последвалият процес обаче е белязан от куп прокурорски грешки и съдът се вижда принуден да освободи т.нар. Brooklyn Boys от „Християнския фронт“. 

И тогава Чарлз Кауфлин веднага започнал да се хвали как той и НЕГОВИЯТ „Християнски фронт“ е победил. Неговият, който се бил борел с комунистите и евреите. 

Такива ми ти работи. Такива ми ти „лидери“.

„Християнският фронт“ е планирал отвличането на действащи сенатори, атентати и превземане на властта с въоръжена сила. 

В началото на Втората световна Кауфлин обвинявал евреите в Европа, че са виновни за подпалването на войната. Той пламенно се противопоставял и на каквито и да било международни интервенции от страна на американското правителство по отношение на помощ за окупираните държави в Европа.

Дори след като японците нападат Пърл Харбър, Кауфлин продължава да се противопоставя на влизането на Америка във войната. Той дори твърди, че евреите са ПЛАНИРАЛИ войната за своя собствена изгода и се опитват да намесят САЩ в нея. 

Преди това – през 1938 г., по време на Kristallnacht (Кристалната нощ), когато в Германия нацистите разбиват и подпалват 191 синагоги и 815 магазина, собственост на евреи; когато 30 000 евреи са арестувани и изпратени в концлагери, а 40 от тях са убити на място – Кауфлин защитава Хитлер, твърдейки, че евреите си го били заслужили и това им било възмездието, задето те били преследвали и убивали християни. За какво говори ли? Според него всички комунисти били евреи и всички евреи били комунисти, и проповядвал в радиопредаването си, че правителството на съветска Русия, бидейки еврейско (!), е отговорно за убийството и изземането на имуществото на 20 милиона праведни християни. И сега си го „получили“… евреите в Германия.   

Чак през 1942 г. правителството на САЩ взема мерки срещу Кауфлин – като не му забранява да си издава пропагандното списание „Социална справедливост“, но му забранява да използва американските пощи за разпространението му. И чак на 1 май 1942 г. новият архиепископ на Детройт – Едуард Мууни – наредил на Кауфлин да спре всяка несвързана с пасторските му задължения дейност. Радиопропагандата замлъкнала. 

Запомнихме ли важните точки от ненаучените уроци?

Фашизъм, изнасилване на свободата на словото, пара-военни групировки, които се преструват на патриоти, теории на конспирацията, обещания за „светло бъдеще“, ако помогнеш на въоръжена групировка да вземе властта, фалшиво уповаване на християнството и уж „християнски“ ценности, и всичко това съвпадащо с появата на сравнително нов метод за достигане до аудиторията – тогава радиото (днес Facebook и  YouTube). 

В тая история (за това как хитлеристки агенти превземали Америка бавно отвътре) има намесени още много участници, включително полицейски шефове от Лос Анджелис и още военизирани пара-военни групировки, които били свързани и финансирани от Хитлер и нацистите. Само дето те успели все пак да извършат няколко атентата и да взривят няколко фабрики за муниции в Америка, преди да ги арестуват – при които загинали десетки работници. И всичко това при положение, че е имало предупреждения за дейността им година по-рано, предупреждения, които полицейски шефове нарочно пренебрегвали, а службите не приемали на сериозно (с изключение на военноморското разузнаване). 

Но за това ще продължим следващия път, когато ще стане дума за взривяването на фабрика за муниции в Ню Джърси. 

Отец Чарлз Кауфлин (снимка: Library of Congress)

 

Отец Чарлз Кауфлин говори пред 26 000 привърженици в Кливланд, Охайо (снимка: Getty Images)

__________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
1607 0

Водещи новини