Слух за рязане на пари разтревожи експертите в Министерство на земеделието

  • 17 декември 2013 09:21

  • 1178
  • 0
Слух за рязане на пари разтревожи експертите в Министерство на земеделието
©

Слух, че на 18 декември т.г. Европейската комисия ще спре изцяло или частично средства по Програмата за развитие на селските райони, тревожи експертите от Министерството на земеделието и храните, пише "Труд".

Най-застрашени били европарите за общински проекти - междуселски пътища, канализация и др. С ударно плащане на аванси по тях сега ведомството на Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по се надява да разплати и спаси 100 млн. евро. Ако не успеят, на Нова година сумата гори.
"Снощи питах в Брюксел всички наши аташета, те не знаят за спиране на европари за земеделие", каза пред "Труд" аграрният министър Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по. Самият той е в Брюксел за преговорите за квотите за улов на калкан. Греков отхвърли и друг слух - че в петък бил подал оставка.

Поводът за тревогите на експертите е одит на Главна дирекция "Земеделие" за общински проекти от 2011 г. На случаен принцип одиторите проверили 20 кметства и при 80% от тях установили, че платените аванси са за над 50% от цялата сума на проекта.
Причината е, че ако изграждането на селски път например струва 6 млн. лв., след одобрението му от фонд "Земеделие" кметството получава аванс от 3 млн. лв. Месеци по-късно прави обществена поръчка и печели фирма, която обещава да направи пътя за 5 млн. лв. например. Така платеният аванс от 3 млн. лв. излиза над 50%.
ЕК имала възражения и за класиране на изпълнители по критерии като "гаранция за обекта". Имало случай с проект за мост в Долна баня, където изпълнителят дал гаранция, че ще издържи 100 години, и спечелил проекта.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1178 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини