-
03 май 2013 06:39
- 1590
- 4
Козунакът с наситено жълт цвят, който грее като слънце, а на етикета няма споменати за подобни добавки, вероятно е произведен с оцветители, предупреждават от Българската агенция по безопасност на храните. Когато фирмата производител е използвала бои за храна, на етикета задължително трябва да пише оцветител (Е номер или наименованието му). За тези добавки са характерни номерата от E100 до E181, те могат да бъдат естествени или синтетични, могат да бъдат извлечени от растения, билки или насекоми, информира в. Монитор.
Влагането им е разрешено от европейското законодателство, а у нас изискванията са посочени в специална наредба, за чието спазване следят инспекторите от хранителната агенция. Този Великден може да бъде последният, в който козунаците се приготвят с добавени боички, защото от юли има вероятност да се направят изменения в общата нормативна база, които да забранят използването им. Цветът на агнешкото месо също е от голямо значение. Пресните мръвки имат червено-розов цвят, а мазнината им е с бял до жълт цвят. Трупното агнешко месо трябва да има здравна маркировка, която е с овална форма и да показва името на страната, в която е заклано животното, ветеринарно регистрационния номер на предприятието и буквите ЕО. Здравната маркировка трябва да е поставена на външната повърхност на трупа по такъв начин, че и след разфасоването на половини или четвъртини, всяко парче да има здравна маркировка. От голямо значение е също така как се съхранява месото в магазина. Всички охладени храни от животински произход - месни заготовки, малотрайни колбаси, трайни варено-пушени колбаси, както и прясното охладено месо трябва да бъдат в хладилник при температура от 0 до 4 градуса.
От съществено значение е също така да не са престояли там след указания срок. Замразените храни се съхраняват във фризер при температура не по-висока от минус 18°С. При покупка на яйца вниманието ни трябва да е насочено към маркировката им. За консумация се предлагат само яйца клас А, останалите за използване в хранителната индустрия. Всяко яйце трябва да има печат върху черупката. Кодът се състои от 6 цифри и две букви. Те посочват начина на отглеждане на кокошките, страна на произход, кода на областта на територията на областта, на която се намира центърът на опаковане, и трицифрен пореден номер на производителя. Макар при покупките на плодове и зеленчуци по-рядко да се вторачваме в етикетите, търговците са длъжни да предоставят информация за име, страна на произход и производител или опаковчик на продукта, както и клас, сорт и търговски вид на видно място в четлив вид в близост до всеки продукт.
Последвайте канала на
Свързани новини
Празничната великденска трапеза излиза около 90 лева
02 май 201318:43
Продават опасни козунаци
26 април 201306:11
БАБХ ни съветва как да пазаруваме по празниците
24 април 201314:13
Хлябът е натурален
10 април 201309:00
Оцветителите в храната ни правят агресивни
28 ноември 201312:40
Шефът на Агенцията по храните: Не може евтиното да е качествено
11 юни 201307:54
ЦСКА - София увеличи драстично капитала, за да реши сериозен проблем - собствениците наливат нови 20 млн. лева в клуба
Ман Юнайтед - Борнемут, Аморим отново прави промени в своя състав
Усик отново подчини Фюри и вече няма какво да покорява
Кметът на София подписа договора за "Герена"
Балкан завърши годината с победа над Черно море
Ето кой е най-вероятният следващ съперник на Александър Усик
Коментари 4
Добави2013.05.03 | 11:00
2013.05.03 | 11:00
2013.05.03 | 13:47
Добави коментар
Водещи новини
На конференцията на ДПС: Новото начало е факт, предстоят да се случат още много хубави неща за хората
22 декември 202412:10
Вътрешният министър: Няма да се откажем от издирването на 13-годишния Николай
22 декември 202412:46
Златанов: Готови сме да посрещнем предизвикателството за опазване на границите по нов начин след приемането ни в Шенген
22 декември 202412:23
Етнолог: На Бъдни вечер не се събираме да ядем и пием
22 декември 202413:14
Проф. Петрова: Употребата на имуностимулатори без нужда е „отворена врата” към автоимунните заболявания
22 декември 202413:44
Колеги на атентатора от Магдебург: Беше в отпуск по болест в продължение на седмици
22 декември 202413:49
Путин: Русия е готова да нормализира отношенията със САЩ, но без да накърнява интересите си
22 декември 202412:47
Защо руският генерал Игор Кирилов беше легитимна мишена за Киев
22 декември 202413:13
Подробен график на почивните дни през 2025 г., това са вариантите за дълга отпуска
22 декември 202413:37
2013.05.03 | 13:58