Кабинетът обяви 15 август за Ден на спасението

  • 19 декември 2012 16:43

  • 566
  • 0
Кабинетът обяви 15 август за Ден на спасението
©

Правителството обяви 15 август за Ден на спасението, в който ще се оказва признателност и почит към саможертвата на загиналите при спасяване на човешки живот.

От 2004 година на тази дата в много лечебни заведения в страната неформално се отдава почит към лекарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг. За смисъла на Деня на спасението обясни д-р Тотко Найденов, който е един от инициаторите на идеята.

По този начин България става единствената страна в Европейския съюз, вероятно и в света, която с една минута мълчание подобно на 2 юни ще почита паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на други българи. На 15 август 63-та година д-р Стефан Черкезов спасява 47 души от пламнал автобус и единствено той загива на другия ден. Аз издирих над 130 лекари, загинали по време на работа, 15 медицински сестри, има и полицаи, има огнеборци, има и минни спасители, каза Найденов.

Министрите одобриха споразумението между Фондация "Лия" и болница "Лозенец" за изграждане и оборудването на клиника по детска онкология и хематология в болницата. Фондацията ще осигури необходимите средства до 5 милиона лева, а ДДС ще се плати от лечебното заведение.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
566 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини