ММС осигурява два милиона лева повече за спорта за учащи

  • 11 март 2024 13:58

  • 219
  • 1
ММС осигурява два милиона лева повече за спорта за учащи
© Булфото (архив)

Министерството на младежта и спорта осигурява 2 000 000 лева повече за спорта за учащи през 2024 г. или общо финансиране в размер на над 3 000 000 лева. Със заложените мерки се цели децата от детските градини, учениците от всички образователни степени, студентите и децата в риск да бъдат насърчени към физическа активност и практикуване на спорт като средство за здравословен начин на живот и към осигуряване на възможности за избор и достъп до спортни занимания и изява, съобщиха от пресцентъра на ММС.

Сред основните дейности, които се финансират от ММС по тази линия, са организирането и провеждането на Ученическите игри през учебната 2023/2024 г. За тях са предвидени 1 084 730 лева. В сравнение с предходната година средствата за реализиране на игрите са с 50 % повече, като е увеличено финансирането за хонорари на съдии, медицински и длъжностни лица, за пансионат на участниците във финалните състезания, за организационни разходи. Нов момент е включването на учениците от ХІ-ХІІ клас в индивидуалните спортове от Ученическите игри. В състезанията от игрите по 8 вида спорт, които са най-масовата спортна проява за ученици, се обхващат приблизително 80 000 участници годишно от три възрастови групи – V-VІІ, VІІІ-Х и ХІ-ХІІ клас.

През настоящата година екипът на министър Димитър Илиев формира също нова политика за развитието и популяризирането на спорта за учащи. В тази връзка бе разработена и утвърдена новата Програма „Спортен час“, за която се предвижда бюджет от 1 000 000 лв. Дейностите й ще се реализират през учебната 2024/2025 година като ще бъдат създадени условия за организиране и провеждане на спортни занимания с физически упражнения и спорт в образователните институции – детски градини, училища, висши училища. Бенефициенти по програмата са спортни клубове по вид спорт и многоспортови клубове за развитие на повече от един спорт, практикувани по обединяващ принцип - за учащи и за студенти, членове на лицензирани спортни федерации. Партньори по програмата са образователни институции – държавни, общински и частни детски градини, училища и висши училища в страната, като спортните занимания ще се провеждат на територията на образователните институции.

Със „Спортен час“ се създават условия за селектиране на талантливи деца за включване в системни занимания по вид спорт във спортните клубове, които си партнират с училищата по програмата.

Ежегодно ММС разработва, утвърждава и финансира „Програма за развитие на спорта за учащи“, чрез която се подпомага реализирането на проекти на лицензирани многоспортови федерации за организиране и провеждане на спортни състезания и прояви на национално ниво и участието в национални и международни състезания на учащи. Осигурените средства от ММС за програмата през 2024 г. са 600 000 лева, което е с над 70% повече от досега предоставяното финансиране. 

Спортният министър в оставка: Всеки ден работихме усърдно, внесохме стабилност в системата

Спортните организации, изпълнители на проекти по програмата, са планирали обхват на повече от 10 000 участници в 47 спортни състезания и прояви от държавните спортни календари и на над 130 участници в 9 международни спортни прояви, включени в международните спортни календари на федерациите.

Предвидено е участие по програмата в 4 международни спортни прояви за ученици, организирани от Международната федерация спорт в училище (ISF) – три световни ученически първенства за юноши и девойки по спортовете баскетбол, волейбол и футбол, и участие в Световните летни ученически игри за ученици до 18 години в спортовете лека атлетика и тенис на маса при юношите и девойките. Участие в проявите ще вземат отборите по баскетбол на 35 СЕУ „Добри Войников“ – София (девойки), и на ППМГ „Нанчо Попович“ - Шумен (юноши), по волейбол отборите на 22 СЕУ „Г. С. Раковски“ – София (девойки) и 97 СУ „Братя Миладинови“ – София (юноши), и по футбол отборът на ГПЧЕ „Симеон Радев“ – Перник. На Световните летни ученически игри ще участват отбори от МГ „Д-р Петър Берон“ - Варна, Първа езикова гимназия – Варна и СУ „Николай Катранов“ – Свищов. Средствата в размер на 123 000 лева, осигурени от ММС за участието в тези прояви, са определени за заплащане на престоя на участниците от изброените училища и за такса участие в състезанията. Предвидени са допълнителни средства и за закупуване на представителни екипи на участниците.

Позицията на екипа на министър Димитър Илиев е да продължи да оказва силна подкрепа на децата за участие в световни ученическите състезания, още една възможност за създаване на позитивни примери за учениците и на шампиони за България.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
219 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.11 | 15:46

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини