Спортният министър в оставка: Всеки ден работихме усърдно, внесохме стабилност в системата

  • 06 март 2024 16:26

  • 294
  • 4
Спортният министър в оставка: Всеки ден работихме усърдно, внесохме стабилност в системата
© Министерство на младежта и спорта

„Всеки ден през изминалите 9 месеца работихме усърдно в изпълнение на три големи цели: максимално добри условия за развитие на елитния спорт, достъпен спорт за всички в България и да спрем източването на парите за спорт“. Това заяви министърът на младежта и спорта Димитър ИлиевДимитър ИлиевДимитър Илиев е осемкратен рали шампион на България и е единственият българин, печелил три пъти в публичен видеоотчет за извършеното от екипа му в рамките на правителството на акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С, съобщиха от спортното ведомство. Припомняме, че по-рано днес Народното събрание прие оставката на премиера. 

Илиев акцентира, че в среда на наследени проблеми и множество атаки, ръководството на ММС е работило при пълна публичност и прозрачност. „Внесохме стабилност в системата. Увеличихме финансирането и въведохме драконовски мерки за контрол на федерациите. Осигурихме рекорден бюджет за централите по олимпийските спортове – близо 43 милиона лева за 2024 г. Така атлетите ни ще се фокусират единствено върху спечелването на повече медали за България на Летните  олимпийски игри в Париж“, изтъква министърът на младежта и спорта. Важен знак за подкрепата от страна на ММС към българските спортисти е увеличението с 27% на месечните средства за подготовка и възстановяване на атлетите с олимпийски квоти. 

„Въведохме за пръв път в България премии за младите елитни спортисти. Досега за медалите на световни и европейски първенства те не получаваха нито лев. От тази година за първо място на световно първенство младите ни шампиони ще получават по 20 000 лева, а на европейско – 10 000 лева. Те са нашето бъдеще, продължаваме активно да работим за тях“, категоричен е Димитър ИлиевДимитър ИлиевДимитър Илиев е осемкратен рали шампион на България и е единственият българин, печелил три пъти. От първия ден на встъпването в длъжност екипът му застава твърдо зад позицията, че няма втора категория спортисти. В този контекст бяха изравнени премиите за паралимпийците с тези за призьорите на олимпийските игри. 

Депутатите гласуваха и приеха оставката на кабинета „Денков“

Близо 5 милиона лева са одобрени тази година за финансиране на неолимпийските спортове. Средствата ще достигнат до рекорден брой федерации – 25, се отбелязва още в отчета пред обществото.

„Връщаме престижа на треньорската професия. С 15% увеличихме възнагражденията на треньорите и техните екипи във всички спортове“, добави министър Илиев. В ход са също нови програми, двойно повече са осигурените средства за ученически и студентски спорт. Екипът на ММС работи активно с младите хора и начерта конкретни мерки, за да бъде България още по-добро място за развитие и просперитет.

Въведени бяха мерки за прозрачност, отчетност и контрол както в министерството, така и за федерациите, за да отива всеки лев от бюджета в спорт. „С ясни и категорични критерии слагаме край на изтичането на пари при „наши хора“ без резултат“. За 9 месеца успяхме да положим добри основи. Има още много важни неща, които да свършим за българския спорт“, каза още Димитър ИлиевДимитър ИлиевДимитър Илиев е осемкратен рали шампион на България и е единственият българин, печелил три пъти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
294 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.03.06 | 20:20

4
78% от мъжете биха иcкали да подобрят ceкcyалния си живoт, ако сте сpед тях, тpябва да oпитате тoва---> use.my/man
МИСТЪР БИЙН

2024.03.06 | 17:27

3
ЕЙ НЕЩАСТНИК, ОЛИГОФРЕН, ТИ ПОВЕЧЕ ВЛАСТ, НЯМА ДА ВИДИШ, НЕДОРАЗУМЕНИЕ, КАРИКАТУРА ТАКАВА!!!
Тото

2024.03.06 | 17:06

2
Наи слабия спортен министър....
Тото

2024.03.06 | 17:05

1
Чехлю.....

Добави коментар

Водещи новини