129 млади лекари получиха днес дипломите си от Медицинския университет в Плевен

  • 01 декември 2023 13:39

  • 2856
  • 2
129 млади лекари получиха днес дипломите си от Медицинския университет в Плевен
© Булфото (архив)

Медицинският университет в Плевен дипломира днес 129 млади лекари от 44-ия випуск на факултет „Медицина“. Тържественият ден за абсолвентите започна с ритуал по предаване символите на университета пред ректората. Оттам шествие, водено от академичното ръководство, се отправи към площад „Възраждане“, а след това и към Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, където се състоя церемонията по връчване на дипломите.

„С огромно вълнение и гордост празнуваме вашето дипломиране. Днес завършвате един важен етап от съзнателния си живот, етап, в който намерихте своето призвание и го изпълнихте със смисъл и съдържание от знания и умения. Благодарение на положените от вас усилия, труд и спечелени битки, на научените уроци днес стоите пред нас като достойни млади лекари“, каза в обръщението си към абсолвентите ректорът проф. д-р Добромир Димитров.

„От днес поемате към нелекия път на професионалната си реализация, по който ви очакват трудности и предизвикателства. Бъдете достойни посланици на нашия университет навсякъде по света и в България“, добави той.

Медицинският университет в Плевен откри новата академична година

Ректорът подчерта, че медицинското изкуство е съвкупност от природно и човешко, от знания и умения, то е хармония, а още в Древността според бащата на медицината Хипократ понятието за добър лекар е отъждествявано с това за добър човек. 

Медицинският университет не беше само тест на знанията ни, преди всичко той беше тест на характерите ни. Доказахме на себе си, че притежаваме дисциплина, воля, упоритост и устойчивост, събудихме човечността в сърцата си, когато утешавахме болни. Медицината извади най-доброто от нас, обърна се към своите съвипускници д-р Симона Аврамова, носител на отличието „Златен Хипократ“ на Випуск 2023 на факултет „Медицина“.

„Скъпи колеги, не чакайте да живеете, да се развивате. Дайте всичко от себе си днес, раздавайте се за пациентите си, бъдете най-добрата версия на себе си“, пожела още д-р Аврамова. 

Крещяща липса на кадри: 17 хил. медицински сестри не достигат у нас

Тази година специален гост на церемонията по дипломиране на младите лекари бе Димитър Бербатов, който изнесе мотивиращо слово. След произнасяне на Хипократовата клетва младите лекари получиха своите дипломи от ректора проф. д-р Добромир Димитров, а отличниците - и специален подарък от Бербатов – книгата му „По моя начин“. 

След успешно завършен шестгодишен курс на обучение 129 абсолвенти от България, Сърбия, Украйна и Република Северна Македония придобиват образователно-квалификационна степен „магистър“ и професионална квалификация „лекар“.

Средният успех на Випуск 2023 млади лекари е много добър 5.00. Отличниците са 28. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
2856 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.01 | 18:15

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto
...,,- ,,болимехуя. 9

2023.12.02 | 14:24

2
пийки..

Добави коментар

Водещи новини