ОИК - Плевен отмени избора на общински съветник, не се явил на три заседания

  • 11 декември 2023 09:38

  • 10402
  • 0
ОИК - Плевен отмени избора на общински съветник, не се явил на три заседания
© община Плевен
Слушай новината Слушай новината

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Плевен отмени избора на общински съветник, след като той не се яви на три поредни заседания и не положи клетва. Това става известно от решение на комисията, публикувано на сайта ѝ.

В него се посочва, че в ОИК е постъпило искане от Борислав Георгиев, общински съветник от листата на Местна коалиция (МК) "Алтернативата на гражданите", с което той заявява, че Александър Богданов Николов, обявен за избран общински съветник, трета поредна сесия не се явява да положи клетва.

В искането Георгиев моли ОИК – Плевен  да му предостави писмена информация относно документ, с който Николов уведомява комисията, че няма да присъства на сесията на Общински съвет Плевен от 30 ноември.

Излагат се съображения, че последица от неявяванията на Николов е уронване престижа на Общинския съвет и че по този начин се пречи на работата на групата общински съветници от листата на коалицията.

След направена проверка и изисквана информация от председателя на Общинския съвет в Плевен, комисията посочва в решението си, че Александър Николов не се е явил на заседанието от 30 ноември, поради което не е положил клетва като общински съветник и не е подписал клетвения лист.

В решението на ОИК-Плевен се посочва, че съгласно т.2 от Решение №2865-МИ от 04.11.2023 г. на Централната избирателна комисия, ако общински съветник е възпрепятстван да присъства при полагането на клетва, следва изрично да заяви това с писмено заявление пред Общинската избирателна комисия. Това Александър Николов не е направил преди провеждането на заседанието на Общински съвет Плевен от 30 ноември, което обстоятелство навежда на извод, че същият не желае да встъпи в пълномощията на общински съветник, се казва още в решението на ОИК.

Със същото решение за избран на мястото на Александър Николов ОИК-Плевен обявява Светослав Доков. Обезсилва се и издаденото удостоверение на Николов от 1 ноември. 

Припомняме, че първата, тържествена, сесия на Общинския съвет в Плевен, се състоя на 10 ноември с полагане на клетва на новоизбраните общински съветници, кмет на община и кметове на кметства. На тази сесия не присъстваха трима избрани общински съветници, сред които и Николов. На следващите две заседания на Общинския съвет, другите двама съветници положиха клетва.

Последвайте канала на

Нора Виткова
10402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини