Училище в Горна Малина участва в проект за равен достъп до образование

  • 22 юли 2023 11:11

  • 310
  • 0
Училище в Горна Малина участва в проект за равен достъп до образование
© Министерство на образованието и науката
Слушай новината Слушай новината

Родители влязоха в ролята на ученици, а децата – на учители, в рамките на дейности, които Средно училище „Христо Ботев“ в Горна Малина осъществява по проекта „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“, финансиран по ОП „ Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. , съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

По него училището получи 39 лаптопа за ученици и 15 за учители. Устройствата се използват в часовете по компютърно моделиране, за иновативните часове по дигитална математика, заниманията по интереси в клуб „Компютърни хрумки“.

В училищния живот се включиха и родители в рамките на инициативата „И родителите са били деца“. Тази година по повод 150-годишнината от гибелта на Апостола, съвместно с Народно читалище „Васил Левски – 1949“ в Горна Малина, се проведе урок на тема „Ти ни трябваш и днес, Апостоле!“. За реализирането му в местното читалище използваха предоставената по проекта техника. 30 родители бяха в ролята на ученици, а учителските места бяха заети от ученици. Задачите към родителите бяха дигитални, подготвени с активното участие на ученици от проекта и изискваха активна употреба на техническите устройства, отбелязват от МОН.

Министър Цоков: Инвестират се близо 500 млн. лв. за изграждане на STEM среда в българските училища

Събитието имаше състезателен характер, като най-добре представилите си бяха отличени с награди, осигурени от Община Горна Малина.

В последния учебен ден най-малките ученици пък станаха част от приключенското предизвикателство "Забавни задачи за нещотърсачи". Децата издирваха скрити в училището съкровища, изпълняваха различни приключенски мисии, ориентираха се по карта и разгадаваха тайнствени шифри. Всички материали за предварителната подготовка и обезпечаване на събитието (пъзели, кръстословици, картинни ребуси, карта на съкровището, ваучер за награда, стикери за успешно изпълнени мисии и др.) бяха изработени в клуб „Компютърни хрумки“, който работи с лаптопите от проекта. 

Училището в Горна Малина е активно и в останалите дейности по проекта. 60 първокласници получиха сертификати за преминати обучения за работа с електронни образователни платформи. 21 са издадените сертификати на образователни медиатори и родители.

В рамките на проекта те придобиват или надграждат уменията си за работа с образователни платформи, търсене на електронно съдържание, работа с платформи, съдържащи специфично електронно образователно съдържание, и със специфични софтуери за деца и ученици със специални образователни потребности и др. 80 ученици, които имат пропуски в обучението, са включени в допълнителни уроци, които вече могат да се провеждат и присъствено, съобщават още от пресцентъра на МОН.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
310 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини