Министър Цоков: Промяната в училищното образование започва от подготовката на бъдещите учители

  • 30 юни 2023 13:40

  • 2656
  • 0
Министър Цоков: Промяната в училищното образование започва от подготовката на бъдещите учители
© МОН
Слушай новината Слушай новината

Промяната в училищното образование започва от подготовката на бъдещите учители.

Това подчерта министърът на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на при откриване на национална конференция за проектно базираното обучение в българското образование. По думите му през миналата година е направено допитване сред повече от 3 000 млади учители, което е показало, че не използват достатъчно иновации в методите си на преподаване.

“Необходимо е паралелно да работим за промяна на учебните програми, но и да фокусираме усилия в обучението на бъдещите учители”, подчерта министър Цоков. Той акцентира, че програмата на МОН, по която се организира националната конференция, е сред добрите примери. “Именно с обединяване на знанията и уменията на университетски преподаватели и учители от предучилищната и училищната фаза могат да се намерят най-добрите решения”, допълни министърът.

Проф. Цоков акцентира, че именно иновациите и дигитализацията са бъдещето и образователната система вече изостава във внедряването им. “Оценяването ни също трябва да бъде променено, като насърчаваме формирането на умения и компетенции в децата”, каза още той. 

Учителските заплати също скачат! Един млад преподавател вече ще взима 1700 лв.

В рамките на конференцията се организират и работни групи, в които университетски и училищни преподаватели обсъждат разработването на проектно базирани обучителни програми за ученици от 1. до 4. клас.

В конференцията по Национална програма „Квалификация на педагогическите специалисти“ участват повече от 100 преподаватели от университети и училища от цялата страна, а домакин е Департаментът за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти към Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. В откриването на събитието участие взеха и кметът на Бургас Димитър Николов, и зам.-кметът Йорданка Ананиева, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2656 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини