Учебната година във Великотърновския университет ще започне присъствено

Учебната година във Великотърновския университет ще започне присъствено, осигурени са всички противоепидемични мерки, за всички преподаватели са набавени шлемове, каза пред журналисти ректорът на висшето училище проф. Христо Бонджолов.

Първокурсниците през новата учебна година са над 4500.

След проучване, бъдещите бакалаври са заявили, че желаят присъствена форма на обучение. За студентите от магистърските специалности, както и за приетите в Департамента за продължаващо обучение и в Центъра за квалификация, обучението ще бъде смесено - една трета от часовете ще бъдат взети в университета, останалите - дистанционно, уточни ректорът.
Ако преподавател даде положителен тест, но няма симптоми, той ще продължи да преподава онлайн на студентите си. Във висшето училище има достатъчно асистенти, които могат да поемат часовете до завръщането на титуляра, каза проф. Бонджолов.

Той допълни, че университетът има вече добре работеща електронна система за онлайн обучение и за случаите, когато и ако се наложи да бъдат затваряни сектори и карантинирани студентски потоци.

Ректорът уточни, че това е най-добрият прием, който университетът реализира през последните пет години с изпълнена държавна поръчка на 99,9 процента.

Учебната година ще започне по традиция на 1 октомври и въпреки, че ще бъде присъствено, тържеството ще бъде излъчвано и онлайн за да могат близките и родителине на първокурсниците да са съпричастни с вълненията на младите хора, посочи ректорът.
Следващата седмица предстои среща на ректорското ръководство и директорите на всички детски градини и училища, в които има базови учители. Идеята е двете страни заедно да намерят най-удачния и безопасен вариант за провеждане на задължителната педагогическа практика.

 

Вдигат заплатите на преподавателите в университетите

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет