Вдигат заплатите на преподавателите в университетите

„Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021 г. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите“.

Това заяви министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите, в която участваха също вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник и министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Образованието е основен приоритет на правителството, което се потвърждава и от осигуреното увеличение на средствата за възнагражденията на преподавателите във висшите училища. В хода на разговора бе отбелязано, че през последните две години правителството повиши значително заплатите на учителите и осъществява важни за сектора реформи.

Увеличението, което бе обсъдено на срещата при премиера днес, е във връзка с изменението на Закона за висше образование от февруари, съгласно което Министерският съвет ще определя минималната заплата за академичната длъжност „асистент“. Това ще се отрази на възнагражденията и за останалите академични длъжности. Законопроектът беше внесен в Народното събрание в началото на 2019 г. и е част от дългосрочния ангажимент на правителството към образованието.

Ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков определи увеличението на заплатите на преподавателите като решителна стъпка. „Това е най-голямото увеличение на бюджета за висше образование поне от 30 години и е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование поне от 30 години“, изтъкна проф. Герджиков. Той даде висока оценка на проведената в системата реформа, което обосновава необходимостта тя да бъде подкрепена финансово.

„Работим много добре с ректорите. Приехме закон, който доведе до една значителна реформа. Държавата и висшите училища са в пълен синхрон“, заяви министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Премиерът Борисов бе категоричен, че преподавателите в университетите са темелът, върху който стои висшето образование. „Докторските степени не се получават лесно. Това означава, че те са защитили дисертации, докторати, имат огромен принос“, подчерта министър-председателят Борисов важната роля на академичния състав в системата. Премиерът добави, че в момента се обсъжда използването на допълнителни средства от европейски програми в полза на сектора.

Коментари

 1. 2020.09.23 | 12:27
  Най - тъпият асистент започва от 1500 лв. брутна заплата! Старши - асистент взема 2000 лв. брутна заплата! Доцент взема 3000 лв. брутна заплата! Професор стига до 5000 лв. брутна заплата! Няма да добавям паричките под масата за изпити, такси за допускане до сесии, кандидатстване, дипломиране, паричките от учебници, помагала и т.н. Колко още ще ги увеличавате, бе гамени?!?!
  1. 2020.09.23 | 15:51
   Вие, г-н Петров, къде преподавате, че вземате такива заплати?
  2. 2020.09.23 | 12:43
   ЛЪЖИ!!! Верваш ли си?
  3. 2020.09.23 | 12:32
   червен тъпак,защо говориш на ангро говедо,първо се информираи,или само с фалшиви информации ви бива да боравите катили празноглави!!!!!
 2. 2020.09.23 | 15:07
  А, къде са СТУДЕНТИТЕ? Българиооо!!! НАРОДЕ????
 3. 2020.09.23 | 12:10
  тиквата изведнъж много се загрижи за народа. тегли нови и нови заеми да раздава по 50лв. педесе за теб, чекмедже за мен.
  1. 2020.09.23 | 14:52
   НЕЩО СЕ ИЗПРАЗНИ МАЙ, ЩОТО ЛУМПЕНИТЕ ДРАСТИЧНО НАМАЛЯХТЕ! ЗАТОВА СТЕ И ЗЛОБНИ, И НАГЛИ И ИСКАТЕ ДА ПРОЛИВАТЕ КРЪВ НА НЕВИННИТЕ ПОЛИЦАИ, УРОД ГРОЗЕН И СМРАДЛИВ!
 4. 2020.09.23 | 14:26
  НАУКАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО СА ПЪЛНИ С КОМУНИСТИ, КОИТО МРАЗЯТ ГЕРБ. ВДИГАНЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ НЯМА ДА ГИ НАКАРА ДА ГЛАСУВАТ ЗА БОРИСОВ.
 5. 2020.09.23 | 14:24
  Преподавателите на европейско ниво в България, а също учените на това ниво се броят на пръсти.
 6. 2020.09.23 | 13:06
  Ти видя ли как набyтват хоpата от сайта, понеже това, което пишем не може да е доказатоство за езика на омразата и си създават батални сцени, реално омразата няма как да го пипнеш (това е чувство). Всичко това може да стане процидура за Съдия, не е задължително да бъдеш осъден в съда, самия той може да участва в процидурно въдворяване на рискови грyпи и да решават живота ти, и най опасноти ако бъдеш изнуден да попаднеш в това! И вече самото доказателство ти го потвържадават на yлицата със инцидент за пред садията и самото весело стихотворение става, стихотворението на омразата. Също така изпълнителната власт е запопчнала да манеполира и медийте и реално има опаснност за директните коментарина хора, който нямат избор и коментират това, което им предлагат. Това предложения го правят българските евро депутати за остановяване на монопола в европа точно на 22ри септември, честито! Самото това предложение е направено по настояване на Владемир Путин в негово интервю.
 7. 2020.09.23 | 12:36
  За Тиквата един ден повече да остане на власт-все е файда...!Няма значение за него,че е с цената на заеми за поколения напред...!
 8. 2020.09.23 | 12:29
  даваи боко все така,пукат се червените ти душмани,пак ти лапат прахта!!!!!!!
 9. 2020.09.23 | 12:23
  тоя ще ни зароби със заеми , пет поколения ще връщат .
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет