Две задължителни матури и две по желание за десетокласниците догодина

  • 03 февруари 2019 14:06

  • 17441
  • 4
Две задължителни матури и две по желание за десетокласниците догодина
© Булфото (архив)

Две задължителни матури и две по желание ще полагат сегашните деветокласници догодина, когато станат в десети клас. Те ще са първия випуск по новия закон, който ще има Национално външно оценяване и в 10-ти клас. Националното външно оценяване след 10-ти клас догодина ще бъде по два задължителни предмета - български език и математика и по два предмета по желание - чужд език и информационни технологии.

Изпитът по български ще е тест от въпроси с избираем или свободен отговор, ще се създава и текст. По математика изпитът също ще е тест с различни по вид задачи.

"Времетраенето към момента, колегите, които работят върху модела се ориентират в рамките на 90 минути", съобщи Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание в предучилищното и училищното образование" пред БНТ.

По литература ще са дават само българските автори, изучавани от осми до десети клас. Чрез изпитите по желание пък учениците ще могат да получат сертификати за владеене на език и дигитални умения. На тестовете ще се пишат точки, които няма да се превръщат в оценки.

"Тези точки, резултатите им, ще бъдат записани в Удостоверението за завършен Първи гимназиален етап", поясни Костадинова. Втова удостоверение ще влизат още средноаритметичните оценки по предметите от осми, девети и десети клас. Изключително важно е родители и ученици да знаят, че точките, получени на Националното външно оцеляване след 10-и клас и всички оценки по различните предмети, получени в 8-ми, 9-ти и 10-ти клас няма да влизат в дипломата за завършено средно образование.

Защо тогава е необходимо удостоверението за завършен Първи гимназиален етап в 10-и клас? С него учениците, които желаят ще могат да започнат работа - те са вече на 16 и образованието нататък не е задължително. Ако пожелаят обаче по-късно отново могат да се върнат в системата. "Не бива обществото да остава с впечатлението, че приключването на 10-ти клас и получаване на Удостоверение за завършен първи етап е равно на средно образование и може директно да се продължи във висше образование - не, не може", акцентира Евгения Костадинова.

Учениците, които продължат в 11-ти и 12-ти клас, ще имат или професионално, или профилирано образование. Ще се учат само няколко най-важни общообразователни предмета - български, математика, чужд език, гражданско образование, но ще има най-различни профили от по три или четири предмета.

Обмислят се и промени в матурите. Те ще са две задължителни - едната български език на общообразователно ниво, другата - профилиращ предмет. В дипломата за средно образование ще влизат само оценките от 11-ти и 12-ти клас и матурите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
17441 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ника

2019.05.21 | 05:46

4

Още работят по формата???Ако наистина някой работи,вече трябваше да има на сайта примерен вариант,а не да чакат началото на учебната година.А може би чакат "нова концепция"?Безобразие!!!

Венелина

2019.02.04 | 09:07

3

От тъпо - по тъпо! Боже, пази България от тъпанарите в МОН!!!

Ученик

2019.02.03 | 21:41

2

Стига тероризъм! Защо е задължително да се мъчат децата с математика!?! В 10 клас е достатъчно трудна! Не може ли втората матура да е по избор, като след 12-ти клас? Задължителната да е само по български. Голяма част от учениците не се справят с материала по математика на толкова високо ниво!

Теа

2019.02.03 | 21:32

1

Националното външно оцеляване след 10-и клас и всички оценки по различните предмети, получени в 8-ми, 9-ти и 10-ти клас няма да влизат в дипломата за завършено средно образование.

Пишете грамотно! - Пише ОЦЕЛЯВАНЕ

Добави коментар

Водещи новини