Красимир Вълчев: На практика няма промяна в матурата след седми клас

  • 08 януари 2019 08:07

  • 681
  • 0
Красимир Вълчев: На практика няма промяна в матурата след седми клас
©

Искам да успокоя родителите, че на практика няма промяна в матурата след седми клас. Това каза министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 в ефира на БТВ.

Вълчев обясни, че първата част от матурата включва 25 задачи, а втората – преразказ, като уточни, че втората част от изпита няма да е задължителна. „Така беше на практика и досега. Запазва се продължителността и формата на изпита. Изпитът ще бъде върху материал от седми клас. Това, което променяме е, че вместо два модула, ще се казва две части и оценката ще бъде една. Ученикът може да излезе след първата част и да не влезе за втората, но съм убеден, че почти всички ученици ще искат да си опитат шансовете и да участват във втората част“, допълни министър Вълчев.

Във връзка с отпадането от училище, министър Вълчев обясни: „Може би броят на рисковите деца, които констатираме е някъде между 60 и 70 хиляди. Много по-голяма част от работата по механизма – тези над 1100 екипа, които бяха създадени - вече е фокусирана върху ежедневната посещаемост. Факт е, че имаме проблем с осигуряването на ежедневната посещаемост. Екипите ходят по домовете“, коментира още Вълчев.

Министърът обясни, че МОН прави проверки в редица училища. „Факт е, че в почти всяка област имаме поне едно училище, в което са въведени строги мерки по отношение на посещаемостта“, допълни министърът. Той допълни, че много училища водят ефективна битка да осъществят посещаемостта. Вълчев коментира, че между 2,5% и 3% от учениците отпадат от училище заради ранни бракове. „Имаме проблем с ранните бракове, с натрупването на образователни трудности и отпадане от образователната система. Имаме ангажимента на редица институции“, обясни министърът на образованието.

Мая Йорданова
681 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини