Разбиха група иманяри, иззеха тракийски шлем и антични златни накити

  • 21 март 2024 15:56

  • 1884
  • 2
Разбиха група иманяри, иззеха тракийски шлем и антични златни накити
© ПРБ

Окръжна прокуратура – Благоевград съвместно с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР проведоха продължително разследване и събиране на доказателства по образувано по-рано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. ал. 2 от НК – участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и за извършване на престъпления по чл. 278, ал. 6 от НК.

В хода на разследването на територията на страната - в гр. София и в областите Варна, Стара Загора и Благоевград, се проведоха множество процесуални действия. В резултат на предприетите действия е установена престъпна група, занимаваща се с търсене, държане, отчуждаване и трафик на движими културни ценности. 

ГДБОП спипа двама иманяри край Пловдив

Претърсени са 14 адреса, на които са открити и са иззети над 500 броя предмети, имащи белези на културни ценности - тракийски шлем, антични златни накити от IV - III век пр. Хр., състоящ от 7 части с общо тегло около 400 грама (22 карата), античен шлем с произход Източна Азия (приблизително от II век пр. Хр.) и 2 броя антични златни обеци. 

Назначени са експертизи на предметите, имащи белези на културни ценности за установяване на тяхната автентичност. При разследването е установено и договаряне на продажба и трафик на античния шлем и обеците срещу значителна сума. 

Сред иззетите вещи са и незаконно притежавано гладкоцевно огнестрелно оръжие и множество боеприпаси от различен калибър, парична сума от 9800 евро, 18 мобилни телефона, 5 металотъсача, лаптоп и множество флаш памети. 

Задържани са 12 лица за срок до 24 часа. Разследването по делото продължава, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София. 

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1884 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 08:42

2
❤️ Г­­­о­р­­е­­­щ­­­и­­ ­м­­о­м­­и­ч­е­­­т­­а­ ­в­­­и­­ ­­­о­ч­­­а­­­к­в­а­т ­­-­­­ X­­­1­­8­.­F­U­­N

2024.03.21 | 19:02

1
Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:----> use.my/bioman

Добави коментар

Водещи новини