Иманяри унищожиха безценен археологически обект, проучван от НИМ

  • 19 септември 2022 18:20

  • 2818
  • 1
Иманяри унищожиха безценен археологически обект, проучван от НИМ
© bulphoto
Слушай новината Слушай новината

При започването на археологическите проучвания на обект Свети Архангел при село Дъбница, благоевградско, археолозите от Националния исторически музей установиха изключително нагло разрушаване на некропола на селището. Изкопите са с невиждани размери, направени с тежка земекопна техника, с дължина достигаща до 100 – 150 метра и дълбочина на места до 1.70 метра.

Укрепеното селище в местността Свети Архангел се проучва от екип на музея от 2020 г. При започването на редовните археологически разкопки по целия хълм бяха установени иманярски изкопи, някои от тях на повече от 30 години, а други съвсем пресни. В процесa на работа обектът беше обезопасен с видео наблюдение, което спря окончателно набезите. Некрополът на селището се намира на около 2 – 3 км северно от укрепения хълм и се наблюдава от там с просто око. Досега бяха регистрирани няколко гробни съоръжения, нарушени от иманярска интервенция, но като цяло обекта беше добре запазен. За съжаление поредният акт на иманярите е унищожил, почти изцяло ранно християнския некропол, съобщава Агенция "Булфото".

Археолози попаднаха на находка при проучването на пещерно обиталище „Чая“ край Чепеларе

След като достъпа на „търсачите на съкровища“ е бил прекратен в укрепената територия те са решили, че могат да продължат да унищожават културно наследство в непосредствена близост до и част от историята на Свети Архангел.

Местността Свети Архангел се е обитавала близо 6000 години – от късната каменно-медна епоха до 13 век. Материалите открити от екипа до този момент показват изключително висока материална култура на населението. Обектът е единствения в региона, който е бил обитаван непрекъснато в толкова дълъг период и проучването му ще даде изключително ценна информация за земите по средна Места. Едновременното изследване на селището и некропола му ще дадат и още по-голяма яснота за жителите, населявали котловината на Гоце Делчев.

Няколко пъти властите са били уведомявани за набезите както от Националния исторически музей, така и от Регионалния исторически музей в Благоевград, но действия от тяхна страна до този момент няма предприети.

През 2020 година бяха паказани кадри от средновековна крепост над село Караново, Новозагорско, която беше цялата риголвана с техника за превръщане на гори в земеделска земя и в браздите се търкаляха почупени археологически находки. Нито една официална институция не реагира и тогава.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2818 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ш

2022.09.19 | 21:36

1
Да ги издирим и да ги закопаем живи на мястото. Като ровят и други да ги намерят и да знаят, че и с тях ще се постъпи по тракийския обичай

Добави коментар

Водещи новини