Зам.-шефът на следствието: Nexo се разследва в Ню Йорк и още седем щата

  • 14 януари 2023 17:59

  • 1554
  • 6
Зам.-шефът на следствието: Nexo се разследва в Ню Йорк и още седем щата
© Nova News
Слушай новината Слушай новината

Радва ме подобряващото се сътрудничество с органите на МВР и ДАНС. Разследването срещу Nexo доказа подобряването на работата ни с тях. Това заяви в студиото на „Офанзива” по NOVA News зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров.

"Няма как да дам повече информация по случая Nexo, освен тази, която беше дадена на брифинга на НСлС, тъй като всяка моя дума може да попречи на разследването, а то ще е доста сложно и предполагам продължително. Надявам се, че високата квалификация на следователите, която придобиха при специални обучения по киберпрестъпност, и логистичната помощ, оказана от нашите евроатлантически партньори, ще ни дадат възможност да проведем качествено разследване", посочи той. 

Случаят Nexo: Четирима обвиняеми, при обиските са намерени картини на Салвадор Дали, Пикасо и Матис

По думите му общоизвестен факт е, че разследвания срещу групата Nexo са започнали преди повече от година в САЩ. „Тя се разследва в щата Ню Йорк и още седем щата за незаконни финансови операции и измама на инвеститори”, заяви той. И допълни: ”Мога да кажа само, че има обвинени четири лица, срещу които са повдигнати обвинения, които не са съобщени по определени съображения. Подчертавам, че всяка моя изпусната дума може да навреди на разследването и да се заметат следи. Обвинението и защитата ще се сблъскат най-вероятно в съдебната зала и всеки ще изложи своите аргументи. Доколкото си спомням на брифинга директорът на следствието обяви, че на двама от обвиняемите е определена парична гаранция от по 1 милион лева на всеки. Те имат право да я обжалват”.

Тодоров коментира и двете позиции, които от Nexo изпратиха до медиите. “Изключително рядко обвиняеми лица признават вината си. Всеки има правото на неговата защитна теза. Това е абсолютно нормално. Аз съм напълно съгласен с втората им позиция, че в крайна сметка правотата ще бъде доказана от българския съд”.

Зам.-директорът на НСлС заяви, че откритите при претърсването на жилището на един от заподозрените скъпи картини на Матис, Пикасо и Дали, са дадени за оценка. „Няма предварителна оценка все още. Но ако са оригинали – вероятно те са твърде скъпи. Ясно е, че при оборот от 94 милиарда – сигурно има и добра печалба, фирмата декларира големи печалби,  хората са с възможности. Но дали това е ставало на гърба на инвеститорите, това ще стане ясно при разследването”.

Антони Тренчев с коментар за акцията срещу Nexo

„Радва ме, че цялата реализация на операцията срещу Nexo остана скрита и беше наистина изненадваща. Не изтече никаква информация. И ме радва подобряващото се сътрудничество с органите на МВР и ДАНС. Положението през последната година и половина – две беше отчайващо. Но сега явно има добра воля от всички страни и това е в интерес на борбата с престъпността”.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1554 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Ганчо

2023.01.15 | 07:06

6
А някои започнаха да се гърчат
NEO

2023.01.15 | 01:23

5
С ГЕНЕРАЛ МАТТИС ЛИ СИ ПРАВИТЕ ПА СЕГА ГАРГАРА? :))
Чорапа

2023.01.15 | 00:32

4
Мицката мисли, че Матис, Пикасо и Дали са някакви мутри :)

2023.01.15 | 00:28

3
то и дулян пеески се разследва в сащ, ама не сте нахлули 300 прокрора при него

2023.01.14 | 22:14

2
Чиста проба олигофрен!
потрес!

2023.01.14 | 20:31

1
отдавна не бяхме имали "удоволствието" да видим и обигофренската мутра на този слуга на Каскета, който сумти като свиня докато говори! Абе, Ясен ли беше, Тъмен ли, все там, все същото нищожество ще си останеш, ами що не кажеш на твоя началник, Милиционерина с Каскета да престане с кьорфишеците си, че стана за смях и на уличните псета?!

Добави коментар

Водещи новини