Случаят Nexo: Четирима обвиняеми, при обиските са намерени картини на Салвадор Дали, Пикасо и Матис

  • 13 януари 2023 16:27

  • 6013
  • 64
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Четирима са обвиняемите по случая с глобалния играч на криптовалути "Нексо" (Nexo). Разследването се води за пране на пари, финансови престъпления и компютърни измами.  Единият от тях е с обвинение за ръководител на организирана престъпна група, а другите трима - за участнции в нея. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Назначени са данъчни ревизии на обвиняемите, както и на свързаните с тях физически и юридически лица. С действията си криптобанката е нарушила санкции, наложени върху компании, базирани в Руската федерация. По информация на държавното обвинение, обвиняемите са с изключително големи финансови възможности и разполагат със скъпи имоти в Дубай, Бахамите, Карибите, както и яхти. По думите на Милева, в момента се събират доказателства, които да докажат тезата на Прокуратурата. 

Антони Тренчев с коментар за акцията срещу Nexo

В един от претърсените вчера домове са намерени 35 картини на Салвадор Дали, Пикасо и Анри Матис. Те ще бъдат предадени на Националната художествена галерия. 

"Ще изправим нашето оборудване, с което разполагаме, а разполагаме с такова", увери шефът на следствието Борислав Сарафов. "Нашите служби са авангард и водещи в този вид престълления", добави той.

Над 20 свидетели са били разпитани, някои като анонимни. Те са изразили опасения за своя живот и затова ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели, стана ясно още от думите на Сарафов. 

Един от свидетелите казал, че е имало среща в Министерството на финансите, организирана от министър на финансите, на която се обсъждало как през БОРИКА да се разплащаме и с криптовалута. Срещата е била преди половин година. 

Шефът на киберпрестъпления в НСлС Светослав Василев представи схема от която стана ясно, че българското дружество, което е собственост на регистрираното в Швейцария Нексо ейджи, което не разполага с капитал. Общата стойност на трансакциите е 94 млрд.  

Установени са трансакции, извършвани към лице, уличено в терористична дейност. Става въпрос за Махмуд Мохамед, който е част от терористичната групировка "Хамас". 

Слави Трифонов: Ако в Nexo бяха ходили хора, свързани с ИТН, това щеше да е първа новина

"Колегите от ДАНС работиха по случая в продължение на месеци. Колегите от МВР оказаха сериозна помощ. Този случай е уникален не на фона на България, а в световен мащаб. Пример за добро сътрудничество с нашите европейски и евроатлантически партньори. Доста сложен случай. За да стигнат колегите до резултат, разчитаме на взаимодействието си с нашите партньори от ЕС, включително и експертна помощ. Още по-трудна и тежка работа предстои в бъдеще, за да се изяснят всички обстоятелства, които са от значение", каза от своя страна главният прокурор Иван Гешев. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
6013 64

Свързани новини

Коментари 64

Добави коментар
⛔✋⛔Cийкa ЧAКAЛAП✌️

2023.01.14 | 03:04

64
☞⚡Bcичkи дo eдин cа дeцa нa xopa oт Дъpжaвнa cигypнocт, бeз изkлючeния.⚡: tiny.cc/yrb3vz ♠♠♠♠⚡Пo зaкона за администрацията чл.14, ал.4, престъпникът-канибал-българоубиец Бойко Методиев Борисов, не е имал право да бъде министър-председател, защото, както всички знаем е бил осъждан и е лежал в чешки затвор. ☞♠♠♠♠⚡Македонецът Сашо Миялков извадил БАНДИТА Бойко Методиев Борисов от пражкия затвор Панкрац: 350.my/6x5wALtb ♠♠♠♠⚡Бойко Борисов е бил е осъден на десет години лишаване от свобода, заради участието му в ОПГ-тo нa Ивo Kapaмaнckи - кражба на коли, трафик на наркотици и трафик на женска плът. ♠♠♠♠⚡Борисов излежава осем месеца в затвора Панкрац, след което СИК плаща огромна сума на адвоката Петер Дошек за да измъкне Борисов от чешкият затвор. ♠♠♠♠⚡Така вероятно кешово мотивиран, чешкият съд се съгласява да изпрати Борисов в България, където да доизлежи присъдата си. ♠♠♠♠⚡Естествено в България случая моментално се потулва от държавата-мафия, а Борисов вместо в затвора, започва да гради кариера във властта. ♠♠♠♠⚡Поради тази причина престъпника Бойко Методиев Борисов е нямал право нито да бъде кмет, нито да придобие високия военен чин генерал, даден му от татарския циганин, мафиоза-феодал, Ахмет Доган, нито да бъде министър-председател на България. ♠♠♠♠⚡Очевадно е, че за световното жидо-хазарско закулисие, което назначава управниците на България, законите нямат значение. ♠♠♠♠⚡За тях е важно управниците да играят по тяхната свирка, да осигуряват безпрепятствения трафик на наркотиците през България, да осигуряват секс-робини и донори за господарите си, да редуцират българският народ с всякакви методи и политики, и да изпълняват техните заповеди безприкословно. ♠♠♠♠⚡Затова с никакви избори 78 годишното милиционерско статукво неможе да бъде променено. ☞⚡Eдинcтвeнo и caмo НAPoДEН пyбличeн ЛИHЧ и БECИЛO, щe cпacят Бългapия и бългapcкият народ от CATAНATA Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo!⚡: tiny.cc/56t1vz
Умник Гюро

2023.01.14 | 00:29

63
Това е краят на Киро Дрогата, Кокорчо Крадлев и Гарвана от КГБ, Христо Иванов. Банда помияри и престъпници.

2023.01.13 | 21:13

62
Айдее Помиярите от Подмяната улетеха
Чъки

2023.01.13 | 20:58

60
Пореден провал на лакея Гешев духача на Доган и тиквата
Анонимен

2023.01.13 | 21:12

61
Какъв провал? Това е успех.

2023.01.13 | 20:43

58
САМО ДЕН СЛЕД КАТО ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ИЗГОНИ ЛУКОЙЛ ОТ РЕСЕНЕЦ И ВЪРНА НА БЪЛГАРИЯ ТОВА КОЕТО И ПРИНАДЛЕЖИ ГЕШЕВ УДАРИ НЕКСО

2023.01.13 | 20:43

59
А,СЛУЧАЙТЕ: КТБ,ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,Барселона,ХАЗАРТА,"Белене","ДЖУДЖЕТАТА","Лукойл",Капитан Андреево,........................,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ "герб" и ЯТАЦИ,КОГА?!?!?! КОГА,"Другари-господа"????
????

2023.01.13 | 19:59

50
А,СЛУЧАЙТЕ: КТБ,ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,Барселона,ХАЗАРТА,"Белене","ДЖУДЖЕТАТА","Лукойл",Капитан Андреево,........................,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ "герб" и ЯТАЦИ,КОГА?!?!?! КОГА,"Другари-господа"????

2023.01.13 | 20:25

57
Когато обясниш как за една нощ Прокопиев се събуди милиардер.

2023.01.13 | 20:17

56
Пълен тъпанар Нексо ще го осъдят като две и две четири

2023.01.13 | 20:17

55
КАРТИНИТЕ СА ВЗЕТИ ОТ БОЖКОВ И ПОДХВЪРЛЕНИ

2023.01.13 | 20:12

54
криптомирчо е в Г.М. - то на последния етаж

2023.01.13 | 20:10

53
гешев лъже като дърта мутра

Добави коментар

Водещи новини