Антимафиоти окошариха Лакомчо за търговия с антики (видео)

  • 29 юни 2012 14:47

  • 3383
  • 0
Антимафиоти окошариха Лакомчо за търговия с антики (видео)
© МВР

Столичанин, извършвал контрабандна търговия с културно исторически ценности, е задържан при операция на ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На Д.Н. /56 г./ е повдигнато обвинение, мярката му задържане е удължена на 72 часа. Разследването започнало след като антимафиотите в отдел "БОП" в СДВР получили информация за мъж, който извършвал сделки с движими културни ценности, бижута и благородни метали. Те установили самоличността му - Д.Н. /56 г./, известен с прякора Лакомчо, както и че мъжът притежавал търговски обект, в който предлагал и изкупувал културни ценности, бижута и картини. В хода на оперативните действия разследващите стигнали и до близките му контакти в средите на колекционери и ценители на античното изкуство и живописта, засекли и връзките му с лица, извършващи незаконни археологически разкопки и теренни проучвания.

На 27 юни под наблюдението на Софийска градска прокуратура, е реализирана операцията по задържането на основния играч и помагачите му в престъпната дейност. Д.Н., заедно с М.В. /40 г./ М.Ч. /34 г./ и Н.С. /58 г./ са задържани на територията на столицата. Извършени са претърсвания на осем адреса в София, където са намерени голям брой златни, сребърни и бронзови монети, множество фибули и части от тях, пафти и гривни, съдове, старинни ятагани, мечове и пистолет. Имало и над 200 картини, сред които творби на известните български художници Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, Христо Гунчев, Георги Железаров. Пак там са открити над 10 икони, евангелие от 18-ти век, голяма сума пари, около 1 кг злато, близо 15 кг сребро,скъпоценни и полускъпоценни камъни. Вчера антимафиотите са извършили процесуално-следствени действия и в банков сейф, ползван от Д.Н. Там попаднали на голямо количество антични златни, сребърни и бронзови монети, древна медицинска кутийка, антични апликации, фибули, метален съд тип „стомна” с апликации, стъклени съдове, антични пръстени, накити и кюлчета злато. Откритото огромно количество от предмети е предадено за експертиза, която ще установява произхода и културно-историческата им значимост.

По случая е образувано досъдебно производство, на Д.Н. е повдигнато обвинение по чл.278а от НК, СГП му е наложила мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа. Работата по документирането на случая продължава.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3383 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини