Нов вид измама: Мошеници се представят за служители на ООН

  • 28 май 2022 14:00

  • 1739
  • 2
Нов вид измама: Мошеници се представят за служители на ООН
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

За нов вид онлайн измама предупреждават експерти по киберсигурност. Създават се фалшиви профили със снимки на мъже, които започват виртуален любовен романс със самотни жени и ги изнудват за пари. За по-голяма достоверност измамниците се представят за служители на ООН.

Жена дори продава апартамента си в името на любовта.

Лицето и името на 62-годишната жена ще запазим в тайна, по нейно желание. Тя все още се страхува, че споделяйки истината ще има негативни последствия за нея. Нейната любовната история започва с покана за приятелство във Фейсбук.

Възрастна жена в кюстендилско село стана жертва на телефонна измама

„Започнахме да си пишем: "Здравей, здрасти, как си?". И така с течение на времето взе да ми пише, че много ме е харесал и започна да играе като Ален Делон, любовни истории“, споделя тя пред БТВ.

„От другата страна човекът умело се показва като перфектния бъдещ ухажор и съпруг. Сваля им звезди и печели доверието на тези възрастни жени. Едни и същи снимки се използват за различни профили, с които се таргетират различни потребители, не само във Фейсбук, но и в сайтове за запознанства. Това са местата, където те върлуват. Профилът на извършителите е много близък до така нар. телефонни измамници“, обяснява Любомир Тулев - експерт по киберсигурност и бивш служител на ГДБОП.

Виртуалният любим бързо скъсява дистанцията, колелото се завърта, а любовната примка се затяга.

„Той ми каза да заложа къщата, пък той ще дойде в България и ще ми купи 6-етажен апартамент, голяма къща. Писах молба до ООН, че много се обичаме, че искаме да се женим. И ми поискаха 15 600 евро други.  Без да присъства нито той, нито аз на сватбата, и самото ООН от двете страни ще подпишат брака и получавам директно документи на негово име като г-жа Франклин. Принудих се да си продам апартамента от 100 000, за да мога да пращам остатъка“, разказва още измамената жена.

„Това са хора, които са по-затворени, по-интровертни и по-необщителни. Съответно те не споделят и с близките си за това, което се случва. Естествено, колкото по-малко грамотен е човек, в каквато и да била сфера, при него по-лесно може да мине манипулацията“, посочва криминалният психолог Тодор Тодоров.

Това не е история за истинската любов, а за фалшивата реалност, не за сбъднатите мечти, а за голямото разочарование, за празните обещания и думите без стойност. За самотата и наивността, за това колко струва любовта и какво си склонен да направиш за нея.

Мая Йорданова
1739 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.05.28 | 19:04

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ ja.cat/id398062

2022.05.28 | 15:20

1
най-големи измамници са от сзо

Добави коментар

Водещи новини