Разкрития: Бивша тенисистка била връзката на Брендо в банката Credit Suisse?

  • 11 февруари 2022 08:45

  • 7849
  • 2
Разкрития: Бивша тенисистка била връзката на Брендо в банката Credit Suisse?
© Булфото/ Break point/ Novini.bg

Нови разкрития за българската следа в големия банков скандал в Швейцария за пране на близо 140 милиона франка. Пред съда застана една от подсъдимите - родена в България служителка на Credit Suisse, която разказа за отношенията си с Евелин Банев и двама негови съдружници, също обвинени от швейцарската прокуратура.

Българката, бивша служителка на банката, е посочена от швейцарската прокуратура само с инициала Е. Тя лично приемала куфарчетата с пари, първоначално доставяни от самия Евелин Банев - Брендо и партньора му Константин Дишлиев. Името на жената е ясно от години, заяви журналистът Йово Николов. Става дума за известната в близкото минало тенисистка Елена Пампулова, съобщи Bg on air.

Повдигат обвинения на швейцарска банка за пране на милиони на Брендо

"Тя е била контактната фигура. Нейните адвокати пледират, че решенията са взимани на по-високо ниво. Става дума за огромна сума пари - ние говорим за 135 милиона швейцарски франка", заяви журналистът от "Капитал" Йово Николов.

Пред съда българката заявила, че при назначаването ѝ в банката не е имала никаква квалификация като финансист. Тя разказва за познанството си с Банев и Дишлиев, разстрелян през 2005 година в София.

"Те ме бяха виждали по състезания и винаги ме познаваха като спортист. Щях да изглеждам абсурдно, ако им се представях като истински банкер", заявява в съда Пампулова.

"Това е прецедент, защото за първи път има такова обвинение срещу банка - за пране на пари от кокаин. И цялата организация на Евелин Банев е действала в продължение на 5-6 години", уточни Йово Николов.

Пампулова напуска банката през 2010 г., но преди това два пъти води в България служители на Credit Suisse. И то когато в медиите гърмят новините за разстрела на Константин Дишлиев. Както и три години по-късно, когато е убита майка му, готова да свидетелства срещу Брендо. Банката обаче не се отказва от клиентите си.

"Това е лицемерието на банковите институции. Специален екип на банката идва и пита как така техен клиент е застрелян пред ресторант в София. Правят проверка на парите, инвестирани в строителство. Но тогава решават, че тя като не е тяхна клиентка, това не ги интересува", уточни журналистът.

Федералната прокуратура на Швейцария: Мрежата на Брендо е изпрала 70 млн. франка

Самият Евелин Банев няма обвинение по мегаделото в Швейцария. "Малко известен факт е, че Банев беше съдружник на Папи Амигоса, който беше осъден в България за пране на 100 млн. лв.", припомни Йово Николов.

Изпълнителният директор на втората по големина банка в Швейцария отказа да коментира случая.

Радина Лазарова
7849 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.02.11 | 08:57

1
Няколко боклука.
Божков

2022.02.11 | 10:53

2
Това са хората които са хранители на БКП и олигархията която защитават Резидента и Рашкофффф

Добави коментар

Водещи новини