Ю Би Ес финализира придобиването на "Креди сюис"

  • 12 юни 2023 11:39

  • 206
  • 0
Ю Би Ес финализира придобиването на "Креди сюис"
©

Швейцарският банков гигант Ю Би Ес (UBS) е финализирал придобиването на конкурента си "Креди сюис" (Credit Suisse). Това се посочва в отворено писмо на банката до швейцарския вестник "Нойе цюрхер цайтунг", цитирано от Франс прес.

"Финализирахме юридическото възстановяване на "Креди сюис" и това е началото на нова историческа глава", обяви Ю Би Ес.

Сделката на стойност 3,2 милиарда долара бе одобрена през март и швейцарските регулатори изиграха ключова роля в придобиването на фона на опасенията, че сериозните загуби на "Креди сюис" ще дестабилизират банковата система, припомня Си Ен Би Си. 

Твърде голяма, за да фалира: какво става с Credit Suisse?

Новото формирование ще има баланс от 1,6 трилиона долара.

Регулаторните органи обявиха в петък, че ще покрият загуби до 9 милиарда швейцарски франка (10 милиарда долара), след като Ю Би Ес вече е загубилa първите 5 милиарда швейцарски франка като част от трансакцията, след като погълна портфолио, което не съответства изцяло на бизнеса и рисковия профил на банката, пише БТА. 

През идните месеци може да има много сътресения, предупреди в петък шефът на Ю Би Ес Серджо Ермоти, подчертавайки, че интеграцията ще доведе до "вълни" от трудни решения, най-вече що се отнася до заетостта. 

Ю Би Ес активизира подготовката от средата на март и най-вероятно вече е имала идея кои дейности да запази, да затвори или да продаде, но е била ограничена в действията си до окончателното финализиране на сделката. Това заяви Андреас Вендити, финансов анализатор във "Вонтобел" (Vontobel).

Последвайте канала на

Калина Христова
206 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини