До края на другата седмица телата на жертвите ще бъдат освободени

  • 27 ноември 2021 12:55

  • 1284
  • 7
До края на другата седмица телата на жертвите ще бъдат освободени
© Булфото (архив)

Заместник-окръжнят прокурор от прокуратурата в Перник Бисер Михайлов и следователят от Националната следствена служба Младен Петров ще получат днес от главния прокурор на РС Македония Любомир Йовески материалите, свързани с разследването и идентификацията на жертвите на тежката автобусна катастрофа в България.

Всичко по темата:
Автобусната трагедия на Струма 142

В 12 ч разследващите органи дадоха брифинг в Скопие с повече информация за медиите. 

Първите медици до горящия автобус на "Струма" няма да забравят ужаса в очите на оцелелите

Двама съдебни медици от западната ни съседка ще отпътуват утре за София за идентифициране на телата и предаване на останките на загиналите, съобщи главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовевски.  До края на другата седмица телата на жертвите ще бъдат освободени. 

От своя страна, българският следовател подчерта интензивната комуникация и непрекъсната работа с властите от РСМ от началото на инцидента.

Чрез взаимодействието на прокуратурите на РСМ и България за много кратко време достигнахме до възможността за идентификация на жертвите. Дълбоко сме благодарни за усилията на главния прокурор на РСМ, доброто съдействие на ръководителя на спецпрокуратурата и професионалната работа на всички структури, обясни Петров.

При спазване на закона, за много кратко тленните останки на загиналите ще бъдат върнати в РСМ, за да бъдат погребани от близките им.

Касае се за безпрецедентна катастрофа, подчерта обвинителят от Перник Бисер Михайлов.

4-годишните близначета, загинали в автобуса-ковчег на "Струма", са чакани 8 години

Наистина координацията между властите беше на изключително ниво. Ще продължим със същата активност и се надявам в най-кратки срокове и след изготвянето на ДНК анализите, труповете на загиналите да бъдат максимално върнати, допълни той. Михайлов съобщи още, че се работи по всички версии за катастрофата, предаде БНТ.

Не може да се определи причината и да се назове една конкретна версия, и да отпаднат всички останали, обясни българският обвинител.

Собственикът на фирма "Беса Транс" е разпитан, с него интензивно се работи на територията на РСМ. Веднага след настъпването на катастрофата, документацията е иззета, заяви Йовевски.

Разследването продължава, досъдебното производство е от 5 дни. Когато бъдат изготвени заключеният по всички съдебни експертизи, тогава ще имаме и решение дали маркировката на пътя е в някаква причино-следствена връзка с настъпилото произшествие, допълни Михайлов.

Работи се и по техническа експертиза за причините за възникването на пожара. Категорично се отхвърлят предположения за превоз на бензин или взривни вещества.

За да бъде изключен тероризъм или умишлени действия за взривяване са направени изследвания, които да отхвърлят тези версии на този етап. Но работата продължава, допълни българският следовател. На този етап това предположение е изключено, допълни той.

Днес на властите в България ще бъдат предадени показания на разпитани свидетели на инцидента, обясни главният прокурор на РСМ. В следващите дни предстои да бъдат разпитани още много лица, допълни той. Всички протоколи ще бъдат изпратени на България.

Очакват техническа експертиза дали в автобуса на РСМ е имало взривни вещества. 

Всичко по темата:
Автобусната трагедия на Струма 142
Радина Лазарова
1284 7

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 7

Добави коментар

2021.11.27 | 21:44

7
Ужас!!! Няма друга толкова безжалостна война!
Новини.бг - медиен клозет,

2021.11.27 | 14:36

1
на една въртоглава мутренска ку.рва.
А бе сини чукундури,

2021.11.27 | 14:45

6
сладък лий на Радев ку.ра?
Я кажи ми облаче ле бяло.

2021.11.27 | 14:43

5
честен седесар да си видяло? Не съм щото такъв няма, синята идея е измама.
Анастас на първи тур

2021.11.27 | 14:41

4
придоби в гъ.за си кy.p, ама рече да остане, да го скъсат от ибане,
Кой е тоя Анастас,

2021.11.27 | 14:38

3
честен или седерас? Анастас е тоя дето Радев го иба в дyпето
Народът

2021.11.27 | 14:37

2
Анастас е педеpac, не го искаме сред нас.

Добави коментар

Водещи новини