Теч на вода беше открит в склад със загробени пестициди в град Искър

  • 09 ноември 2020 18:23

  • 1004
  • 1
Теч на вода беше открит в склад със загробени пестициди в град Искър
© МОСВ

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети на място склад със загробени излезли от употреба препарати за растителна защита (ПРЗ) в гр. Искър, област Плевен, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Препаратите в гр. Искър се намират в стари, полуразрушени складови помещения и са класифицирани със степен на висок риск на опасност за живота и здравето на хората и за околната среда. Те се обезвреждат по договор за преопаковане, транспортиране, предаване и окончателно обезвреждане на  пестициди, опасни отпадъци и други препарати за растителна защита.

Министър Емил Димитров участва в акция с полиция и жандармерия

След приключване на дейностите по разчистване на излезлите от употреба ПРЗ и другите опасни отпадъци, част от които са били смесени с пръст и земни маси, е установено наличието на течаща вода в основите на сградата, идваща от ВиК мрежата на гр. Искър, тъй като водоснабдяването на сградата не е било прекратено от оператора. Наличието на тръба, която не е затапена надеждно и наличието на течаща вода, част от водопреносната мрежа на населеното място, са създали непосредствена опасност за здравето на хората.

Емил Димитров: Надявам се Смолян да стане областта, в която няма пестициди

След сигнал РИОСВ-Плевен веднага направи предписание към ВиК-гр. Искър да бъде прекратено водоподаването към складовите помещения и да бъде направен анализ на водата в градската водоснабдителна мрежа, с цел защита живота и здравето на населението на града. След това ВиК са спрели водоподоването към мястото. 

По предварителни данни в склада са били загробени над 12 тона опасни вещества, като ясно си личи, че са били в контакт с водата. Старите препарати за растителна защита се обезвреждат със средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ, отпуснати с решение на правителството и под надзора на Върховна административна прокуратура.

Филип Епитропов
1004 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.11.09 | 18:46

1
Закопаването на опасни отпадъци е абсолютно незаконно. Такива отпадъци се съхраняват на площадки отговарящи на специални изисквания.

Добави коментар

Водещи новини