Емил Димитров: Надявам се Смолян да стане областта, в която няма пестициди

  • 09 октомври 2020 18:17

  • 437
  • 0
Емил Димитров: Надявам се Смолян да стане областта, в която няма пестициди
© Булфото

Министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и посети днес Смолян във връзка с включването на областта в програмата за обезвреждане на пестициди.

На среща в РИОСВ-Смолян са уточнени детайлите около ликвидирането на складираните десетки тонове опасни пестициди с изтекъл срок на годност. В следващите 20 дни според министър Димитров ще бъде изпратена бригада, която ще дойде и ще се заеме с изземането, преопаковането, пакетирането на опасните пестициди, които ще заминат за обезвреждане във Франция.

Емил Димитров: До декември трябва да бъдат събрани около 1000 - 1100 тона опасни пестициди

Това са изключително опасни вещества, много трудни за обезвреждане, останали от 60-те и 80-те години, остатък от миналото, който може да ни навреди, посочи министър Димитров.

Според него преди години е допусната грешка и вместо да се изпратят за трайно обезвреждане, пестицидите от някогашните ТКЗС са поставени в бетонни контейнери. С тази програма за обезвреждане на пестицидите се съблюдават стриктно директивите.

Надявам се Смолян да стане областта, в която няма пестициди, посочи министърът.

Негодните пестициди с изтекъл срок на годност се съхраняват на няколко места в областта, като складът в района на с. Търън предизвиква особени опасения от екологични проблеми.

Последвайте канала на

Novini.bg
437 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини