Нелегално загробени мъртви патици в село Йоглав ще бъдат унищожени в екарисаж

  • 01 юли 2022 20:51

  • 1460
  • 2
Нелегално загробени мъртви патици в село Йоглав ще бъдат унищожени в екарисаж
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Нерагламентирано загробените мъртви патици в ловешкото село Йоглав вече са предадени за унищожаване в екарисаж. Това стана ясно по време на заседанието днес на областната епизоотична комисия, свикана от областния управител Виктор Стойчев заради получен сигнал за големи количества загробени мъртви патици и изхвърляне на тор в нерегламентирани сметища в близост до птицевъдни обекти в Йоглав, съобщават от областната администрация.  

Днес епизоотичната комисия реши да се осъществи необходимият контрол за изпълнение на предписаните дейности в рамките на дадения срок от страна на областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Ловеч. По време на проверка на 21 юни от представители на Агенцията по храните и ДАНС, на собственика на обекта са съставени и актове за установяване на административно нарушение.

БАБХ установи нерегламентирано загробване на голям брой мъртви птици в Ловешко

От Регионалната здравна инспекция в Ловеч ще вземат проби от водохващането, което захранва с питейна вода селото и съседното Умаревци, за да се установи има ли влошаване на качеството и да се предпази населението при наднормено съдържание на нитрати и нитрити. Ще се изследват и микробиологичните показатели. 

Проблем обаче остава огромното количество тор до птицевъдни обекти в Йоглав, насипана край черен път по протежение на над 300 метра. Така е формирано нерегламентирано сметище. Затова областната епизооотична комисия реши да се свика незабавно заседание на общинската епизоотична комисия към Община Ловеч, по време на което да се разгледа случаят и да се предприемат действия за разрешаване на проблема. 

На заседанието бе оповестено, че епизоотичната обстановка в област Ловеч е спокойна по отношение на заболявания по животните. Болестта инфлуенца (птичи грип) в момента в България се разпространява по дивите птици, няма случаи по домашни на територията на областта, посочват още от администрацията.

Мая Йорданова
1460 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
готин

2022.07.02 | 07:33

2
Кажете имета на фирмата и нейния собственик, за да не купуваме от тяхната продукция! Кой знае, колко заразени патици сме изяли заедно с каймата, кремвиршите и саламите? Но ще му се размине и на тоя мастит ,,бизнесмен" убиец, както и на другите, като него!
Кдофо

2022.07.01 | 21:22

1
Какви административни глоби, направо затвор, нагли мърши

Добави коментар

Водещи новини