Гледай на живо

Очаквайте в 12:00 часа ексклузивно: Борислав Михайлов в студиото на Sportal.bg

Емил Димитров: До декември трябва да бъдат събрани около 1000 - 1100 тона опасни пестициди

  • 08 октомври 2020 17:22

  • 486
  • 0
Емил Димитров: До декември трябва да бъдат събрани около 1000 - 1100 тона опасни пестициди
© Pixabay

До декември трябва да успеем да съберем всичките около 1000 - 1100 тона опасни пестициди, каза министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и на днешното заседание на Парламентарната комисия по околната среда и водите в рамките на процедурата по блиц контрол.

Той отбеляза, че по разпроеждане на прокуратурата са извършени проверки за опасни отпадъци в цялата страна и до този момент са събрали почти 256 тона от 24 склада. Само един инсинератор във Франция се е съгласил да поеме българските пестициди, каза още министърът. Той отбеляза, че другата седмица тръгват първите камиони, които ще се движат под контрол и ще преминат през няколко държави.

В отговор на депутаски въпрос за възнагражденията в системата на МОСВ, министърът посочи, че има отлив заради ниските възнаграждения, дори и при последното повишение от 30 процента. Той посочи още, че последното 30-процентно увеличение не е засегнало всички в системата, извън мярката са останали служителите в министерството и в националните паркове.

По думите му в бюджета за следващата година за парковете също не са заложени средства за по-вискои заплати. "Ще се борим и за националните паркове да получат това увеличение, но знам колко трудно става. Искахме, молихме се, обяснявахме, някак си погледнаха пренебрежително", каза той и допълни: "А това, че хората стоят с ниски заплати, това не ни интересува". По думите му заради това няма да имаме кадри, няма да имаме контрол и надзор - "защото хората не искат да работят за без пари".

Емил Димитров провери с прокуратурата склад със стари пестициди край варненско село

Председателят на комисията Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва /ГЕРБ/ отбеляза, че подобни усилия ще бъдат подкрепени и от членове на комисията. Василева смята, че таксите, които се събират за дейности, извършвани на територията на националните паркове биха могли целево да бъдат насочвани за поддържането им.

Запитан за състоянието на язовирите, министърът каза, че през тази година на никого не е спирана водата - нито за питейни нужди, нито на земеделците, но са въведени сериозни ограничения. Ако не бъдат спазвани такива ограничителни мерки, много е възможно, ако следващата година е също суха, да се стигне до недостиг, отбеляза Димитров. Особено сериозно е положението по Черноморието, където язовир "Камчия" е на критично ниво. Министърът посочи, че до изтичането на мандата му водата е осигурена, но при суха година в средата на 2021 г. ще трябва да се наложат ограничения за водоподаването към черноморските градове.

Novini.bg
486 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини