Съдът глоби с 1500 лв. Асен Генов за боядисване на паметник

  • 22 октомври 2015 06:27

  • 2321
  • 2
Съдът глоби с 1500 лв. Асен Генов за боядисване на паметник
© Булфото

Активистът на „Протестна мрежа“ Асен Генов рони обилно сълзи в социалните мрежи, след като съдът му наложи глоба от 1500 лв. С решение на XIII въззивен състав на Софийския градски съд на него и Цветелина Сърбинска е наложена административна санкция в този размер заради омазването с боя на паметника на ул. „Позитано“ №20. Заедно с още няколко души, за които централата на ДСБ призна официално, че са техни активисти, те бяха задържани около 5 часа сутринта на 7 ноември 2013 г. от автопатрул и отведени за разпит в Трето РПУ. Шестимата задържани, сред които четирима мъже и две жени, са били екипирани с ръкавици и спрейове, съобщава Монитор.

Четирима от арестуваните са активни членове на ДСБ, съобщиха тогава от партията и заявиха безрезервно своята подкрепа за задържаните, като даже им осигуриха адвокат. По-късно Асен Генов и Цветелина Сърбинска бяха обвинени по Чл. 325, ал.2 от Наказателния кодекс за хулиганство с "изключителен цинизъм или дързост". Това бвинение предвижда до 5 години затвор. По-късно прокуратурата се отказа да търси наказателна отговорност и внесе в съда предложение за административно наказание по Чл. 78а.
Двамата бяха оправдани от Софийския районен съд за изрисуваните скулптури пред централата на БСП в София и надписа "БКП - позор", като съдия Мирослава Тодорова тогава застана зад тезата, че е нямало събрани доказателства, че именно Генов и Сърбинска са "художниците", изписали думите върху паметника, тъй като с тях имало още четирима души. „Изрисуването на паметника според съда не е хулиганска проява, а израз на политическо мнение с художествени средства“, беше преценката на съдия Тодорова.
След решението на XIII въззивен състав на Софийския градски съд, с което на Генов и Сърбинска е наложена административна санкция глоба, двамата се жалват в Страсбург, като сред посочените от тях доводи е, че декоративната композиция пред централата на БСП в София била „оцветена жизнерадостно в цикламено и виолетово“.

Един от тримата съдии-членове на XIII въззивен състав на Софийски градски съд, е подписал решението за административната санкция с особено мнение, като в мотивите си приема, че двамата “чрез художествени похвати, са изразили своята гражданска позиция и отношение към скулптура, която отразява един обществено политически строй, който е бил установен в страната и вече е отминал, както и към който голяма част от обществото е било и е негативно настроено”.

Генов и Сърбинска пък реват, че решението било „политическо“ и даже разпространяват прессъобщение, с което информират обществеността, че са подали жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург чрез своя адвокат Михаил Екимджиев.

Последвайте канала на

2321 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
хмм

2015.10.22 | 17:50

2
Защо не се прави разлика м/у скулптора и паметник?
koko

2015.10.22 | 17:50

1
тези боклуци от протестна мрежа трябва да ги избият до крак

Добави коментар

Водещи новини