ПП - ДБ призова ЦИК да използва флаш паметта на машините срещу грешки в протоколите

  • 20 март 2023 16:52

  • 309
  • 4
ПП - ДБ призова ЦИК да използва флаш паметта на машините срещу грешки в протоколите
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

С писмо до Централната избирателна комисия коалиция “Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична България” призова данните от флаш паметта на машините за гласуване да се използват за отстраняване на технически грешки в изборните протоколи. На “Информационно обслужване” не е възложено да използват данните от техническите записващи устройства (флаш паметите) за проверка на данните от протоколите на секционните избирателни комисии, съобщиха от пресцентъра на обединението.

В писмото се подчертава, че духът на решението на Административен съд-София от 24 февруари, с което той установи, че одобреният от ЦИК секционен протокол не отговаря на изискванията на Изборния кодекс е разминаванията в данните на секционните комисии да се установяват максимално рано, като се използват и електронните данни от машините.

ИТ експертът и кандидат за народен представител от коалицията Божидар Божанов заяви: “Нелогично е наличните данни на флашките да не се използват за проверка и отстраняване на грешки. Очакваме ЦИК да възложи на “Информационно обслужване” да ползва тези данни при компютърната обработка в РИК.” 

Всичко, което трябва да знаем за новите изборни правила: Телефони, заснемане и паравани

Писмото е подписано от кандидата за народен представител Надежда Йорданова, която заяви, че коалиция ПП-ДБ настоява ЦИК да организира по-добра проверка на данните при предаване на протоколите на секционните избирателни комисии в районните избирателни комисии.

“Резултатите в протоколите от преброяването на машинните бюлетини трябва да се сверяват с контролните данни във флаш паметите на машините още в РИК, а не дни по-късно при публичното им оповестяване на интернет страницата на ЦИК”, каза Надежда Йорданова.

Филип Епитропов
309 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Петър

2023.03.22 | 09:50

4
Тези пак са замислили някакви машинации, няма начин да е друга причината. Много обичат да се мешат в работата на ЦИК.

2023.03.20 | 21:15

3
Ще го направат ако им нареди Борисов и Пеевски.
Гост

2023.03.20 | 18:24

2
Простите крадци искат пак да настройват машините
Гост

2023.03.20 | 18:24

1
Простите крадци искат пак да настройват машините

Добави коментар

Водещи новини