МВнР предлага да няма избирателни секции в Адана, в курортите в Турция и Гърция

  • 14 февруари 2023 10:09

  • 311
  • 1
МВнР предлага да няма избирателни секции в Адана, в курортите в Турция и Гърция
©
Слушай новината Слушай новината

Секцията за гласуване на предстоящите избори на 2 април в турския град Адана да бъде преместена в съседния областен град Мерсин, който се намира на 80 километра от Адана. Това предлага на ЦИК работна група "Избори" към външното ни министерство.

Заради земетресението и разрушенията в Адана там няма да може да се гласува и заради обявеното извънредно положение се аргументират от външното ни министерство, цитирани от БНР. 

От работна група "Избори" към МВнР предлагат на ЦИК за изборите на 2 април да не се откриват секции за гласуване в курортите в Гърция и Турция, тъй като не се очаква в деня на вота там да има български избиратели.

За сметка на това се предлага секции да има в Република Северна Македония, по предложение на консула ни в Битоля, в Кавадарци и Прилеп.

ЦИК обяви местата за образуване на служебни избирателни секции в чужбина

Поради спецификата на административните процедури все още няколко държави не са дали разрешение за разкриване на секции на тяхна територия. Това са Австрия, Германия, Италия, Франция, Канада, Молдова, Сърбия, Норвегия.

В Чешката република ще може да се гласува само на територията на посолството ни. Това прави невъзможно да се разкриват секции в Бърно, Ихлава, Либерец, Млада Болеслав и Пилзен. Направено е също предложение за обединяване на секции на територията на Великобритания и Северна Ирландия.

Външното ни министерство информира ЦИК, че теоретично е възможно секции за гласуване на 2 април да има в 136 държави.

По всички направени предложения от ведомството ЦИК ще направи обсъждане, преди да вземе окончателно решения къде ще са секциите зад граница.

Виолета Симеонова
311 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.14 | 12:25

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини