Приключи удостoверяването на машините за гласуване

  • 29 септември 2022 17:26

  • 322
  • 0
Приключи удостoверяването на машините за гласуване
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) удостовериха съответствието на доставените технически устройства за гласуване с изискванията на чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация по обществената поръчка с Възложител Централна Избирателна Комисия (ЦИК).

За удостоверяването на устройствата за гласуване, от ЦИК са предоставени на МЕУ, БИМ и БИС представителни извадки от образци на доставените устройства. Образците имат еднакви характеристики и функционалност с тези на останалите устройства, доставени по договора с Изпълнителя. Проведени са редица проверки, тестове и изпитвания за оценка на техническите и функционални характеристики на устройствата за машинно гласуване, като лабораторно изпитание за електромагнитна съвместимост и тестове, свързани с информационната сигурност. Извършена е и пълна деконструкция на машината за проверка на всички съставни части и вложени елементи.

Всички документи са валидни и автентични, както и всички сертификати са действащи.

За първи път МЕУ предостави достъп до изходния код на машините за гласуване на представителите на политическите партии, които са регистрирани в публичния електронен регистър на ЦИК на представителите в процеса на удостоверяване по чл. 213а от Изборния кодекс, както и на международни наблюдатели. Предоставянето на достъпа до изходния код се проведе в изпълнение на чл. 213а, ал 3 от Изборния кодекс. 

Ексклузивно! Предоставят достъп до изходния код на софтуера за машините за гласуване

Наблюдатели от Обществения съвет към ЦИК и от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) присъстваха на всички изпитвания на машините за гласуване. Не са наблюдавани критични за изборния процес проблеми и трите отговорни институции издават в срок своето решение за удостоверяване на съответствието.

В обхвата на оценяване на устройствата за гласуване не се включват организационни дейности, които се извършват от изборната администрация; дейности, свързани с удостоверяване на организацията и технологията на компютърната обработка на резултатите от гласуването, както и такива, свързани с логистиката, която ще се извършва по отношение на устройствата за машинно гласуване.

Удостоверяването е извършено за всички машини за гласуване със системан хеш: AC70016FBA3BAAACA28CC584C9A65AD239B5337ED264C056DBFEBCBE301C7C11

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини