Експерт: Сертификацията на машините за гласуване - не в статичен, а в динамичен режим

  • 20 септември 2022 14:53

  • 480
  • 0
Експерт: Сертификацията на машините за гласуване - не в статичен, а в динамичен режим
© Булфото (архив)

"При въвеждането на 100% машинно гласуване у нас възникнаха хиляди въпросителни. Много се спекулира с терминологични понятия - параметризация на машините за гласуване, например, коментират се одит и сертификация, обаче софтуерът, с който се гласува, не се проверява и няма контроли за това. Препоръчвам 100% от разписките при СИК да се преброяват и това да се контролира от ЦИК по отношение на единия от носителите - флашките".

Това каза пред БНР доц. Златогор Минчев от Института за информационни технологии към БАН.

Къде може да се упражним да гласуваме с машина в София

И допълни, че дори да има разминаване между разписките и протоколите, няма гаранция, че ще бъдат отчетени верните резултати от вота.

"Сертификацията на машините не трябва да става в статичен режим, а в динамичен. Аутсорстваме цялата задача към частна фирма, което е недопустимо. Преброяваме разписките, изваждаме протоколите, имаме някакви флашки. Какво ще бъде отчитано накрая?".

"Технологията е бъдещето на дигиталното общество, но това трябва да се направи по правилния начин. Не може една експериментална технология без преходен процес с политическо решение да бъде въведена 100%. Навсякъде в технологиите има грешки".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
480 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини