Слаб интерес към пробното гласуване с машини отчитат от РИК – Ямбол

  • 21 септември 2022 14:50

  • 242
  • 0
Слаб интерес към пробното гласуване с машини отчитат от РИК – Ямбол
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Минимален е интересът в област Ямбол към пробното гласуване с демонстрационни машини за парламентарния вот на 2 октомври, в сравнение с предходните избори. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Биляна Кавалджиева, цитирана от БТА.

По думите ѝ, желаещи няма не само в селата, а и в областния град. Едва между три и десет избиратели пробват как се гласува с машините, като това са предимно възрастни хора. „Извиненията, които използват гласоподавателите, са от „бързам, нямам време“ и „знам как се случва, гласувал съм вече“ до „откакто се гласува с машини, не съм гласувал нито веднъж“, каза председателят на РИК – Ямбол.

Както съобщи БТА, разяснителната кампания за гласуването с машини в Ямболско започна на 19 септември и ще продължи до 28 септември. Осигурени са шест демонстрационни машини, които с членове на РИК е предвидено да обиколят над 40 населени места в петте общини на областта.

Експерт: Сертификацията на машините за гласуване - не в статичен, а в динамичен режим

В 31-ви Ямболски многомандатен избирателен район са сформирани 233 изборни секции, от които пет са подвижни за избиратели с трайни увреждания.

Само с хартиени бюлетини ще се гласува в 76 секции в областта, каза още Кавалджиева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
242 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини