Експерти извършват последната стъпка от процеса по удостоверяване на машините за гласуване

  • 19 септември 2022 19:28

  • 252
  • 1
Експерти извършват последната стъпка от процеса по удостоверяване на машините за гласуване
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

В Министерство на електронното управление започна извършването на последната стъпка от удостоверяването на машините за гласуване – доверено изграждане на софтуера на машините и генериране на хеш кода.

Процесът, който ще продължи няколко часа тази вечер, протича в защитена и контролирана среда в една от залите на министерството, без външен достъп, за да бъде невъзможно да бъде повлиян от външни фактори, а началото му бе предавано в реално време пред представители на медиите.

Процедурата по изграждане на софтуера, който ще се инсталира на всички машини за вота на 2 октомври, се извършва още пред представители на Централната избирателна комисия (ЦИК), на политическите партии и международни наблюдатели.

„Станахме свидетели на така нареченото доверено изграждане – създаде се версията на софтуера, която ще се ползва за машините на изборите на 2 октомври. Тя беше създадена от експерти към ЦИК и изпълнителя. Важните елементи са генерирането на ключа, който ще е от три части. Трима души ще вкарват пароли, които ще се ползват за ключ. Втората част е генерирането на хеш кода, който трябва да бъде еднакъв за всички машини и гарантира еднаквостта на софтуера“, обясни заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов.

Говорителят на ЦИК Росица Матева допълни, че инсталирането на софтуера върху всички технически устройства за гласуване ще отнеме около десет дни.

„Генерираният тази вечер хеш код трябва да бъде еднакъв за всички устройства. Той ще се отпечатва на всяка контролна разписка след гласуването на избирател. Ще бъде публично достъпен за сравнение в секционните избирателни комисии и ще бъде оповестен публично. Всеки избирател, гласувайки, ще извършва контрол“, коментира още тя.

Министър Тодоров: Всички машини за вота ще бъдат технически изправни

Освен Министерството на електронното управление, в процеса участват още Институтът по стандартизация и Институтът по метрология, предаде БТА.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
252 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
beko

2022.09.20 | 09:26

1
maloumnici vmesto da ni reklamirate za zapek i hemeroidi davaite na horata kak se glasuva sas mashina

Добави коментар

Водещи новини