Христо Иванов: За “Демократична България” има два приоритета: войната и корупцията

  • 24 септември 2022 17:11

  • 922
  • 32
Христо Иванов: За “Демократична България” има два приоритета: войната и корупцията
© Булфото (архив)

"За “Демократична България” има два фундаментални приоритета: агресията на Путин с последиците от нея за енергетиката и сигурността и отбраната ни, и корупцията, която също е свързана с Кремъл.” Това обяви в интервю за Дарик радио съпредседателят на “Демократична България” Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, който е и водач на листите на обединението в 24-и МИР в София и в Пловдив.

Целокупният политически елит с изключение на нас влезе в тези избори с волята да игнорира войната, да не се говори и мисли за нея. Начинът да не се страхуваме е да покажем, че имаме национални съгласия какво да правим, че имаме политики”, каза Иванов. И обясни, че искаме или не, ние сме част от войната, защото два месеца преди нахлуването в Украйна Путин поиска да се преразгледа геополитическата архитектура на Източна Европа и тя да се върне към границите от 1997 г. Отделно, че Москва обяви България за вражеска страна.

“Опитът този ред да бъде взривен е опит да бъде взривен нашият начин на живот и да бъде заменен с нещо напълно непредсказуемо”, предупреди лидерът на “Да, България”. И призова: “Трябва всички институции и политически лидери да уеднаквим оценката си и да имаме национално съгласие по този въпрос”.

Според Иванов трябва да се поддържа диалог и да се търси някаква форма на съгласие в новия парламент, за да може да се направят промени в прокуратурата и Висшия съдебен съвет, за които е необходимо голямо мнозинство, въпреки че, по думите му, се очертава поредния “салатен парламент”, съставен от множество разнородни формации. “Трябва отрезвяване, фокусиране, скромност и съзнание накъде вървят нещата. Хората очакват конкретни резултати за своя живот”, каза съпредседателят на ДБ.

“Ние сме против този пореден популистки търг за обещаване на по-високи заплати. Правителството не може да даде тези пари, може да даде инфлация. Начините доходите да се качат трайно и устойчиво са инвестиции и добри работни места. В момента огромни капитали се изнасят от Русия, а България не е конкурентна да привлича тези работни места”, каза Иванов и очерта следните приоритети за привличане на чужди инвестиции:

Правосъдие, защото никой няма да дойде у нас без законност;

Радикална промяна на режима на поощряване на инвестициите, защото те дори напускат България и отиват в Сърбия и Румъния;

Електронно управление, за да стане България лесна за живеене и за работа;

Образование, за да има качествени работни места в индустрии с висока добавена стойност.

“Има много възможности, ако се стегнем, за година-две България ще тръгне в нова посока на икономическо развитие, стига да има съгласие за управление, което има волята и знае как. Националният интерес е ясно да разбираме задачите пред нас и прагматично да оценяваме коя формула може да ги реши”, каза Иванов.

По думите му, за “Демократична България” принципността по въпроса за участие или не в дадена коалиция означава отпор на заплахите от Кремъл и борба с корупцията, като двете теми са взаимно свързани.

“ГЕРБ докато са това, което са, дори и да спечелят избори, не могат да управляват. Те се държат все едно 12-те им години управление не са се случили, че не е имало тежък проблем с корупцията”, каза Иванов. И добави, че за ДБ проблемът не е персонален, а системен. “Ние държим да елиминираме системните и институционални предпоставки за корупцията, а не една или друга персона от ГЕРБ. Ще ни бият хората, ако трябва да участваме в управление с тях. За ДПС да не говорим”.

Според Иванов “Демократична България” ще бъде инициатор и гарант за спазването на още един национален приоритет - радикалната модернизация на армията. “Не можем да продължаваме да си пазим оръжейните фетиши от съветско време. И това не означава просто да купим някакви железа, а означава огромна инвестиция в човешки капитал, в наука, в технологии. Вижте Израел”, каза Иванов. И призова също за прочистване на спецслужбите от руско влияние.

“Трябва да си реформираме правосъдието, по начин, който да е неутрален. Не ГЕРБ да се откаже от техния Гешев, а ние да сложим наш си - това е още от същото. Не трябва да има човек, в който да се концентрира толкова много формална и неформална власт”, каза Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския. И призова политиците да спрат да си произнасят присъди един  на друг. Но се пошегува, че депутатите трябва с пирограф да напишат на банките си името Курц - австрийският канцлер, който си тръгна не защото е осъден за злоупотреби и корупция, а защото имаше съмнения.

По думите на Иванов, в България сме свикнали на канцлерска република и силно подценяване на парламента, поради което си мислим, че основният политически лидер трябва да стане вицепремиер - докато той може да носи отговорност и в парламента. И призова да не бързаме да определяме бъдещото правителство като “експертно или програмно”, защото тези думи са превърнати в табу, както и думата консенсус. “Ще трябва да се говори по същество и да се носи отговорност. Защото за всяко едно “салатено правителство” отговорност ще се носи в парламента”, каза Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския. Според него една от причините за срутване на предишната управленска коалиция е било тъкмо подценяването на парламента, докато някои политици са се изживявали като в уестърн в правителството.

Иванов призова още да не позволяваме България да премине към президентско управление. И че тук дори не става дума за президентска република, в която има парламент, а за такава, която месеци и месеци наред има служебни кабинети без парламент, което е много опасно.

ДБ: Разтревожени сме от снишаването на българските институции пред ескалацията на имперския милитаризъм на Путин

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
922 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар
Z

2022.09.24 | 20:02

17
Американска подлога! Войната не е приоритет за България, бе утайко. Вън от България продажник
Народът

2022.09.30 | 20:05

32
Българският народ подкрепя Украйна в справедливата ѝ отбранителна война срещу вековния български враг РуZия.
Филип

2022.09.29 | 09:36

31
Има и трети приоритет - личната изгода на гърба на данъкоплатците.
Асен

2022.09.28 | 16:40

30
Отново не са в час тия смешки
Вили

2022.09.28 | 16:40

29
Пълни малоумници са ДБ
Петър

2022.09.27 | 20:13

28
Но най-основният приоритет на ДБ е да обслужва Прокопиев и компания.
Василев

2022.09.27 | 12:42

27
Напълно съм съгласен с Христо Иванов! Наистина е факт, че за “Демократична България” истински приоритет е корупцията! Ако няма пари за крадене - то партията на Иво Прокопиев няма да иска да е на власт!
Крастина

2022.09.26 | 15:56

26
ДБ яко бяха залитнали към БСП и следователно подкрепа от и за Русия, сега нова песен, защото видяха на къде духа вятърът, а не защото са много интелигентни
11111111111111111111111111111111111111

2022.09.26 | 11:19

25
Христо - смелчагата познавате ли го
Anka Britanka

2022.09.25 | 02:26

24
Глу.п.а.к, ами отиди да воюваш и да се биеш като приоритет ти е войната...вместо разоръжaване, вие искате да ни въвлечете във война...това не е кауза, заради която да се въвлечеме във война,, а това е кауза на великите сили, които ни използват като подлоги за постигане на техните цели, а не на нашите национални интереси

2022.09.24 | 20:59

18
Лъжеш Иванов.Лъжеш. Вие имате една единствена съчма в главата си и тя се нарича Гешев.Твоята Йорданова беше жалка вчера. Тя и съчмата не може да задържи, толкова е полиран мозъка й. Жалка работа.
Гешев пречи

2022.09.24 | 22:23

23
на шефовете му.
Гешев пречи

2022.09.24 | 22:23

22
на шефовете му.

Добави коментар

Водещи новини