ДБ внася законодателни предложения "Пакет прозрачност" за местното самоуправление

  • 02 ноември 2022 14:33

  • 336
  • 9
ДБ внася законодателни предложения "Пакет прозрачност" за местното самоуправление
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Будното гражданско общество винаги е било признак за развита и демократична държава, затова от „ Демократична България” и „Продължаваме Промяната” внасяме изменения в Закона за местното самоуправление. Прозрачността в работата на всички общински съвети в Република България е ключово важна. Така гражданите ще можем лесно и отблизо да виждаме работата на местните, избрани органи на власт.

Както бе обещано през предизборната  кампания, по инициатива на Йордан Иванов, народен представител от Пловдив, внасяме „Пакет прозрачност” за българските общини.

Промените предвиждат:

- Край на заседанията на общинските съвети „на тъмно”. Всички общински съвети в страната ще излъчват на живо заседанията си в страницата на съответната община.

- Прозрачност за всяко решение. Хората трябва да знаят как и дали гласуват общинските съветници, на които са дали доверието си да ги представляват. Затова всяко гласуване на всеки общински съветник ще бъде публично.

- Материалите за общинските сесии и дневния ред ще бъдат предварително обявявани на страницата на общината. Всеки гражданин ще може да се информира какво ще се гласува на всяка предстояща сесия на Общинския съвет. Достъпни за гражданите ще са и документите към предложенията за решения. Сега тези материали не са публични – достъп до тях имат само общинските съветници. 

ДБ иска ежемесечно изслушване на шефовете на спецслужби на председателски съвет в НС

- Въпросите към кметската администрация и получените отговори ще бъдат публични. Създаваме регистър, достъпен за гражданите по всяко време. В него ще бъдат съхранявани всички питания към кметовете на общини и техните заместници, както и дадените от тях отговори или липсата на такива.

- Работата на комисиите в Общинските съвети също става прозрачна. Заседанията на комисиите към Общинските съвети ще се излъчват пряко на страницата на съответната община. Кой съветник как ще гласува ще е публична информация, а гражданите ще имат достъп до документите, които се разглеждат в комисиите. Протоколите от работата на комисиите също ще се публикуват.

Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от ще търси и подкрепата на други парламентарни групи за подкрепа на внесените изменения в Закона за местното самоуправление, съобщават от пресцентъра на ДСБ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
336 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Боби

2022.11.07 | 16:02

9
Реално с такива предложения ДБ само губят времето на парламента
Асен

2022.11.07 | 16:00

8
Поредната възможност за изнудване...
Алекс

2022.11.06 | 19:12

7
ДБ само симулират дейност без да се случва нищо на края.
Иванова

2022.11.06 | 12:58

6
Според мен ДБ така или иначе нямат подготвени кадри за тази комисия. Христо Иванов няма място там с биографията си на провален правосъден министър, който беше уволнен. Така че не знам какво странно има във всичко това.
Васил

2022.11.04 | 20:07

5
Страната има къде къде по-големи проблеми, които обаче са далеч от полезрението на ДБ!
ффффффффффффф

2022.11.03 | 12:24

4
прозрачност и дб в едно изречение - бегай
Доньо

2022.11.03 | 12:11

3
Тия всеки ден няква активност демонстрират, да покажат колко им пука. Ама знаем ги що за стока са.
Васал

2022.11.02 | 15:25

2
Каква прозрачност, какви 5 лева, какви сесии на "светло", публични въпроси и отговори. Това са все несериозни искания. В много общини това е направено и какво от това?. Истинския проблем в местната власт са мандатите на кмета и председателя на общинския съвет. Мандата на кмета трябва да е като на президента - и двамата ги избираме мажоритарно - ДВА ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ МАНДАТА. За председателя на общинския съвет - ЕДИН. Това е истинска демокрация. Само така ще се разбият корупционните схеми и ще се прекрати безкрайната власт на едни и същи кметове. Местната власт има нужда от сериозно реформиране. На БГ не са и нужни повече от 190 общини. Другите до 250 трупат само администрация. Това рано или късно ще стане.
PaulaFox

2022.11.02 | 15:01

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини